latinica  ћирилица
23/07/2016 |  12:53 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Vučić: Stepinac bio jedan od ključnih ideologa nacističke vlasti

Vučić rekao da je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac bio jedan od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na evropskom tlu.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

- Trudim se da se uzdržavam od teških reakcija. Više su me pogodile izjave i komentari relativizovanja iz dijela javnosti u Srbiji - rekao je Vučić, povodom odluke zagrebačkog suda da ukine presudu Stepincu iz 1946. godine kojom je osuđen na 16 godina zatvora, prisilni rad i gubitak političkih i građanskih prava zbog saradnje sa ustaškim režimom.

Vučić je naveo da su u vrijeme donošenja presude postojale kontroverze da li je Stepinac trebalo da bude osuđen na smrtnu kaznu i ko je sve od komunističkih moćnika iz Hrvatske pomagao da bude osuđen na 16 godina i umre prirodnom smrću.

On je rekao da je Beograd oslobođen 1944. godine, a da su se ustaški čelnici šetali po Јasenovcu i poslije toga i dalje, braneći ustašku ideologiju, dok je za sve to vrijeme Stepinac bio vikarni biskup za pokrštavanje Srba.

Premijer Srbije kaže da se divi ljudima koji misle da je odluka zagrebačkog suda o Stepincu dobra poruka.

- Moj odgovor je da će Srbija uvijek biti na strani antifašizma. Cjelokupni srpski narod podnio je najveće žrtve u borbi protiv fašizma, nikada neće podržavati fašizam i znaće da sačuva svoju zemlju od fašizma - poručio je Vučić.

On je ocijenio da Hrvatska odlukom da se ukine presuda Stepincu govori mnogo više o sebi, nego o Srbima i Srbiji.

Kada je riječ o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da će politika Srbije, bez obzira na teške emocije, s obzirom da je na stotine hiljada Srba protjerano, biti strašno racionalna.

- Moramo i želimo da gradimo dobre odnose sa Hrvatskom i sve ćemo ispuniti iz deklaracije potpisane sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović. Učinićemo sve da se hrvatska manjina osejća dobro u Srbiji, a šta će oni nama da rade, pitanje je uzavrele atmosfere u Hrvatskoj. Zato sam i danas uzdržan - rekao je Vučić.

On je podsjetio da su ustaše pobile sve najviđenije članove njegove porodice u Drugom svjetskom ratu i da to budi strašne emocije u njemu, ali da se trudi da ne komentariše.