latinica  ћирилица
23/07/2016 |  14:46 | Autor: SRNA

Napadač iz Minhena bio inspirisan Brejvikom

Osamnaestogodišnji Nijemac iranskog porijekla, koji je u tržnom centru u Minhenu ubio devetoro ljudi, bio je opsjednut masovnim ubistvima i sve ukazuje na njegovu povezanost sa norveškim masovnim ubicom Andersom Brejvikom, saopštila je danas njemačka policija.
Minhen: Pucnjava u tržnom centru (Foto: Twitter) -
Minhen: Pucnjava u tržnom centru (Foto: Twitter)

 Policija je tokom pretresa sobe napadača pronašla pisani materijal o napadima. Napadač, koji je kasnije izvršio samoubistvo, imao je pištolj "glok" od devet milimetara i 300 metaka.

Šef minhenske policije Hubertus Andrae istakao je da postoji očigledna veza između napada u Minhenu i pete godišnjice od masovnih ubistava u Norveškoj, koje je izvšrio Brejvik.

Policija vodi istragu o tome da li je napadač iz Minhena namamio žrtve u restoran putem poziva objavljenog na društvenoj mreži Fejsbuk.

Prema navodima policije, postoji sumnja da je napadač koristio lažni profil djevojke na Fejsbuku kako bi pozvao ljude u restoran "Mekdonald", odakle je krenuo u napad na centar.

Širom Njemačke zastave su danas na pola koplja kao znak žalosti za žrtvama napada u Minhenu.

U napadu je ubijeno devet osoba, a 27 je ranjeno. U teškom stanju je deset osoba, među kojima je i 13-godišnji dječak. Među žrtvama je po troje mladih sa Kosova i iz Turske, te jedan državljanin Grčke.

Anders Brejvik je 22. jula 2011. godine ubio 77 osoba. Brejvik je 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora i kaznu služi u samici.