latinica  ћирилица
23/07/2016 |  14:52 | Autor: SRNA

Njemački mediji: Novo nasilje moguće bilo gdje

Njemački mediji ocjenjuju nakon napada u Minhenu da nema apsolutne bezbjednosti, da je novo nasilje moguće bilo gdje i da pitanje više nije da li će do njega doći, već kada.
Minhen - panika među građanima - Foto: AP
Minhen - panika među građanimaFoto: AP

"Kada svaki kamion može da bude ubilačko oružje, kada mjesto terora može da bude svaki voz i svaka radnja na periferiji, onda je ispravna ocjena da nema apsolutne bezbjednosti", piše "Berliner cajtung" povodom tri ubilačka pohoda za nedjelju dana u Nici, Vircburgu i Mihnehu.

List navodi da su svi apstraktno bili svjesni opravdanosti takvog upozorenja, ali da ono ovih dana postaje konkretno. "Rijetko kada nam je jedno saznanje prijetilo da otrgne toliko od životnog kvaliteta", piše "Berliner cajtung".

Portal "Infranken" piše da se teror sve više približavao Nijemcima i da je sada među njima, te da je gorka spoznaja da nasilje može da ih zadesi na sve strane - u metropoli, jednako kao i u provinciji.

"Slike koje gledamo na vijestima više nisu strane, nego naše. Odjednom nas to sve direktno pogađa. Pribojavali smo se. Pitanje više nije da li će, već kada će", piše portal.

List "Štutgarter cajtung" navodi da je u svijetu trenutno previše mržnje i zaslijepljenosti, te da je nepoštovanje vrijednosti ljudskog života toliko da u dogledno vrijeme nema nade u poboljšanje.

"Ta egzistencijalna prijetnja ne može biti savladana sa više prevencije, policije, bezbjednosti ili budnosti. Istih rečenica je već bilo nakon napada u Francuskoj i Belgiji. Tada je njihovo značenje bilo više apstraktno jer su se odnosile na druga društva. Nakon napada u vozu kod Vircburga od prije nekoliko dana, a najkasnije nakon užasnog napada u Minhenu, jasno je da takve ocjene podjednako važe za Njemačku, kao i za zemlje koje su prethodne bile pogođene terorom", piše "Štutgarter cajtung".

List "Vezer kurir" navodi da se napadi neće završiti nakon Minhena, da je atmosfera zatrovana i da je vanredno stanje odavno nastupilo, ali da bi zvanično proglašenje bilo mnogo više od formalnosti.

"Sinoć u minhenskom tržnom centru napadnuti smo svi mi, jednako kao i u Parizu, Briselu, Nici, Vircburgu. Sva brutalnost može da se vidi na kratkom video-snimku, na kojem se vidi da atentator kako puca na potpuno nevine, slučajne prolaznike. Svako može da bude žrtva, bilo gdje - u regionalnom vozu, tržnom centru, diskoteci, na plaži…", piše "Vezer kurir".

List navodi da bi u slučaju zvaničnog proglašenja vanrednog stanja na ulicama bili naoružani ljudi u uniformama, a bezbjednosne snage bi imale veća ovlašćenja, prenosi "Dojče vele".

"Kontrola bez konkretnog povoda biće sve više. One će više pogađati mlade ljude tamnije puti sa bradom nego penzionere ili žene sa dječijim kolicima“, piše list.

Listovi "Vestfalen blat" i "Augzburger algemajne" generalno komentarišu džihadističku pretnju, ocjenjujući da mladi muslimani ne moraju da idu u džamiju da bi bili radikalizovani, već je dovoljno samo da se priključe na internet.