latinica  ћирилица
23/07/2016 |  18:12 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Povećanje BDP-a u Republici Srpskoj (VIDEO)

Industrijska proizvodnja u junu u Srpskoj veća je za 4 odsto nego u isto vrijeme prošle godine. To pokazuje i rast bruto domaćeg proizvoda.
Izvoz - Uvoz - Foto: RTRS
Izvoz - UvozFoto: RTRS

Bruto domaći proizvod u Srpskoj u prvom kvartalu veći je za 2,2 odsto nego lani. U poređenju sa prošlogodišnjim junom, industrijska proizvodnja povećana je za četiri odsto.

“Po oblastima u prerađivačkoj industriji taj rast je vrlo vidljiv u skoro svim oblastima isdustrijske proizvodnje. To će znatno doprinijeti rastu BDP-a koji će sigurno ove godine preći 2 ili 2,5 odsto imajući u vidu da je ove godine u aktivan rad ušla nova Termoelektrana Stanari kao produkt jedne sjajne investicije”, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Od početka godine, Srpska je izvezla robu vrijednu milijardu 345 miliona maraka, ili 8,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Uvoz od dvije i po milijrde je dva odsto manji. Dvanaest odsto od ukupno ostvarenog izvoza otišlo je u Italiju i Njemačku. A najviše smo uvozili iz Srbije i Italije.

Najviše, za 224 miliona maraka, uvezli smo nafte i ulja, dok smo najviše izvoza, 82 miliona maraka, ostvarili plasmanom obrađenog drveta.