latinica  ћирилица
23/07/2016 |  18:13 | Autor: SRNA

Čepurin: Osnov kosovskog problema poštovanje Rezolucije 1244

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je u Kosovskoj Mitrovici da je osnov rješenja kosovskog problema poštovanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.
Aleksandar Čepurin - Foto: TANЈUG
Aleksandar ČepurinFoto: TANЈUG

"Važno je održavati dijalog uz uzajamno poštovanje, a druga veoma bitna stavka je Sporazum o zajednici srpskih opština, koji je dogovoren, ali nije realizovan", rekao je Čepurin.

On je istakao da kosovska strana treba da se angažuje da se Sporazum realizuje da bi srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji bilo zaštićeno, prenosi mitrovički Radio "Kontakt plus".

Nakon trodnevne posjete Kosovu i Metohiji, Čepurin je položio vijence na spomenik "Bijelom anđelu" i spomenik ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu u Kosovskoj Mitrovici.

"Želim da se zahvalim gradonačelnicima, koji su danas došli, na spremnosti za sastanak i razmjenu mišljenja. Nadam se da ćemo voditi vrlo pragmatičan razgovor i razmijeniti utiske i mišljenja o budućnosti. Bitno je da se privreda očuva, da stanovništvo ne odlazi odavde, da tu ostanu da rade, žive i da se vraćaju na Kosovo", istakao je Čepurin.

Predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić zahvalio je ruskom ambasadoru za posjetu i dosljednost u poštovanju i očuvanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"Zahvaljujemo vam se što razumete položaj srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Tokom razgovora ćemo još jednom iskazati zabrinutost kada je u pitanju formiranje zajednice srpskih opština, koja je ključna za opstanak srpskog naroda. Ovdašnji narod spreman je da sve probleme rešava mirnim putem, uz dijalog", rekao je Spirić.

Vijence na spomenik ruskom konzulu Ščerbinu položili su i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Јanković i gradonačelnik opštine Leposavić Dragan Јablanović.

Čepurin je sa svojim domaćinima obišao i povratničko naselje Sunčana dolina u opštini Zvečan.