latinica  ћирилица
23/07/2016 |  19:58 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

Policija odbila da obezbijedi čišćenje porte nakon napada na Srbe

Eparhija raško-prizrenska najoštrije je osudila današnji oružani napad na Srbe koji su čistili portu Manastira Svetog arhanđela Gavrila u selu Binča.

"Eparhija Raško-prizrenska apeluje da budu pronađeni počinioci ovog incidenta i da se srpskom narodu ovoga kraja obezbedi sloboda kretanja i obeležavanja verskih praznika", saopšteno je iz Eparhije.

Iz Eparhije pojašnjavaju da grupa vjernika uoči praznika manastira čisti portu manastira Svetog arhanđela Gavrila, kojeg su albanski ekstremisti uništili 1999. godine jer lokalni Albanci koriste portu u toku godine kao deponiju.

Lokalni paroh Zvonko Kostić tražio je prije čišćenja da kosovska policija obezbijedi portu, ali je njegov zahtjev odbijen.

"I pored toga, 20 Srba vjernika počelo je jutros da čisti portu Manastira radi proslave predstojećeg praznika. Međutim, u 12.00 časova na njih je otvorena rafalna vatra iz automatskog oružja. Pucano je iz jedne od obližnjih albanskih kuća. U napadu niko nije povređen i incident je prijavljen policiji", navedeno je u saopštenju.

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od 20 Srba iz opštine Vitina na Kosovu koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povrijeđen.

U Starom Grackom kod Lipljana na današnji dan prije 17 godina ubijeno je 14 srpskih žetelaca, a za taj, jedan od najvećih zločina nad Srbima koji se dogodio na Kosovu i Metohiji poslije dolaska Unmika i Kfora, još niko nije odgovarao.