latinica  ћирилица
24/07/2016 |  08:40 | Autor: BETA

"Hrvatska na Srbiji pokazala da nema toliko moći"

Hrvatsko neuspješno blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja pokazuje da Hrvatska nema toliko moći da ide protiv 27 članica, kaže hrvatski profesor Dejan Јović.

Osim toga, kako kaže, to pokazuje i da se Srbija "prilično konsolidovala".

"To pokazuje da se Srbija prilično konsolidovala i da je uspjela da stekne neke prijatelje u Evropi, a rekao bi i izvan nje - na primjer u SAD, sa čijim se državnim sekretarom premijer Vučić nedavno sreo", rekao je Јović za dnevnik “Glas Istre“.

On je rekao da je Hrvatska "dva puta neuspješno pokušala da blokira" otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom i da se pokazalo da Hrvatska nema toliko moći da bi mogla da ide nasuprot 27 članica EU.

"Bude li, međutim, bilo koja druga zemlja zainteresovana da blokira Srbiju, uz Hrvatsku, ili se počne mijenjati raspoloženje u EU kako bi se usporilo ili zaustavilo širenje EU, hrvatska će politika pa i eventualna nova blokada biti mnogo efikasnija", ocjenio je profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba.

Na pitanje o primjedbama vlade u Zagrebu na srpske propise o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, Јović je rekao da "ne razumije do kraja političku logiku takvog uslovljavanja".

"Ratne zločine treba procesuirati gdje god to bilo, bez obzira na njihovo državljanstvo. Јedan broj zemalja EU ima takav ili sličan zakon kojim se proglašava nadležnim za procesuiranje ratnih zločina bilo gdje", rekao je Јović