latinica  ћирилица
24/07/2016 |  15:40 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Najveći problem lica sa invaliditetom zapošljavanje i socijalizacija (VIDEO)

Prema podacima Centra za socijalni rad, u Banjaluci je više od 3.500 lica sa invaliditetom.
Ujedinjena Srpska - Foto: RTRS
Ujedinjena SrpskaFoto: RTRS

Najveći problem si im zapošljavanje i socijalizacija. Na to su upozorili iz partije Ujedinjena Srpska. 

Nemogućnost da koriste javni prevoz, nepostojanje taksi vozila za njihove potrebe i mala novčana primanja, problemi su s kojima se svakodnevno suočavaju. Zakonska regulativa se ne poštuje, pa nerijetko nakon isteka ugovora o radu, ostaju bez posla. To se dogodilo Dušici Lipovac, članici humanitarne organizacije "Partner" i Udruženja paraplegičara regije Banjaluka.

- Sa 81 KM ili 160 KM veoma je teško izdržavati se od mjeseca do mjeseca. Zato je veoma važno zapošljavanje osoba s invaliditetom - kaže ona.

I licima sa invaliditetom, ali i svim građanima, potrebno je obezbijediti adekvatnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, a to, kažu u Ujedinjenoj Srpskoj, zahtijeva reorganizaciju zdravstvenog sistema i formiranje timova, koji bi kontrolisali finansijske izdatke.

- Formirala bi se određena sredstva koja bi se onda preusmjerila u određene projekte modernizacije i sanacije ambulanti porodične medicine ili izgradnja novih objekata ambulanti - kaže Milana Lukić, kandidat za odbornika ove partije u Skupštini grada.

Ujedinjena Srpska pokrenula je i inicijativu da pacijentkinjama sa područja Banjaluke bude obezbijeđen besplatan pregled mamografom.