latinica  ћирилица
24/07/2016 |  20:23 | Autor: SRNA

Kaznev na meti optužbi

Nova kriza potresa francusku Vladu nakon što je Sandra Bertin, višerangirana službenica policije, iznijela tvrdnju da je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev vršio pritisak na nju da izmijeni izvještaj o bezbjednosnim mjerama tokom vatrometa u Nici, gdje su 14. jula poginule 84 osobe kada je napadač Muhamed Bulel kamionom uletio u masu.
Bernar Kaznev - Foto: REUTERS
Bernar KaznevFoto: REUTERS

Bertinova, koja je zadužena za sistem bezbjednosnih kamera u Nici, rekla je listu "Žurnal de dimanš" da ju je Kaznev "sat vremena maltretirao" tokom telefonskog razgovora, te da je dan nakon napada poslao komesara da je posjeti.

Ona je do detalja morala da opiše prisustvo lokalne policije tokom proslave Dana Bastilje i da prijavi da je i "nacionalna policija bila, takođe, raspoređena na dvije tačke".

- Pripadnici nacionalne policije možda su bili tu, ali nema ih na video-snimcima. Naređeno mi je da u izvještaj stavim određene položaje nacionalne policije koje nisam vidjela na ekranu - istakla je ona.

U četvrtak, 21. jula, dnevnik "Liberasion" pisao je da je samo jedno patrolno vozilo bilo postavljeno kako bi spriječavalo prolaz vozila u pješačku zonu u koju je napadač Bulel ušao kamionom.