latinica  ћирилица
25/07/2016 |  09:59 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Gojkovićeva u zvaničnoj posjeti BiH (VIDEO)

Predsjednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, tokom zvanične posjete BiH, razgovarala je danas u Sarajevu, sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Savjeta ministara, Denisom Zvizdićem i parlamentarcima oba doma bh. parlamenta.
Sarajevo  - Počela posjeta Maje Gojković - Foto: RTRS
Sarajevo - Počela posjeta Maje GojkovićFoto: RTRS

Sa rukovodstvom oba Doma Parlamentarne skupštine BiH Gojkovićeva je razgovarala o intenziviranju parlamentarne saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, korupcije i razmjeni iskustava u okviru evropskih integracija.

Dogovorena je uzvratna posjeta Narodnoj skupštini Srbije poslije oktobarskih izbora u BiH, kada bi trebalo da bude potpisan i Sporazum o saradnji o evropskim integracijama.

Gojkovićeva je izrazila zadovoljstvo posjetom BiH i željom za otvaranje vrata bolje saradnje posebno u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

- Najvažnija oblast saradnje jeste ispunjenje zajedničkog spoljnopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU - rekla je Gojkovićeva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić rekao je da je bilo riječi o budućnosti, potrebi saradnje i produbljivanju odnosa u ekonomiji, a da ranije konflikte novim politikama treba staviti na mjesto na kojem neće biti smetnja za saradnju.

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić smatra nedopustivo dugim da prođe 10 godina između dvije posjete predsjednika parlamenta Srbije BiH. Softić je rekao da neka otvorena pitanja iz bliske istorije ne bi trebalo da budu smetnja razvoju dobrih odnosa između dvije susjedne zemlje. 

Gojkovićeva se sastala i sa predsjedavajućim Savjeta ministar BiH Denisom Zvizdićem, a nakon toga i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Zvizdić i Gojkovićeva su se saglasili da je u narednom periodu neophodna veća i kvalitetnija dinamika susreta između dvije zemlje na svim nivoima vlasti. Istaknuto je da je najbolji primjer saradnje nedavno uvrštavanje stećaka iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na listu Uneska, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Gojkovićeva i Izetbegović su istakli da su ukupni odnosi BiH i Srbije izuzetno važni za cjelokupnu pozitivnu atmosferu u regionu i njegovo pozicioniranje kao bezbjednog prostora za strana ulaganja. Ocijenili su da su obje zemlje opredijeljene za razvijanje politike dobrosusjedstva na načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a da otvorena pitanja treba rješavati u konstruktivnom dijalogu pri budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertskom nivou.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac pozdravio je posjetu, ocijenivši da je dobro da BiH i Srbija imaju takvu vrstu odnosa.