latinica  ћирилица
25/07/2016 |  12:17 | Autor: TANЈUG

Srpski delegat u Savjetu nacionalnosti Vlade Moskve

Božidar Mitrović postao je srpski delegat moskovskog Savjeta nacionalnosti, a dnevni list Politika prenosi da taj savjet okuplja predstavnike više od 80 etničkih zajednica koje žive u ruskoj prestonici.
Kremlj (Foto: Sputnik/Vladimir Vyatkin) -
Kremlj (Foto: Sputnik/Vladimir Vyatkin)

Profesor Božidar Mitrović, predsjednik Regionalne društvene organizacije "Objedinjenje Srba", postao je predstavnik srpske nacionalne zajednice u Savjetu nacionalnosti Moskve u kojoj živi gotovo 200 etničkih zajednica sa više od tri miliona pripadnika.

Srbi, kojih u Moskvi po nekim procjenama živi oko 100.000, tako su dobili svog delegata u gradskoj izvršnoj vlasti. Mitrović će, zajedno sa još 80 lidera etničkih zajednica i 30 predstavnika gradske vlade, učestvovati u realizaciji nacionalne politike.

Savjet se bavi pripremom pravnih akata i dokumenata u oblasti razvoja jezika i kulture etničkih zajednica, kao i izradom preporuka državnim organima.

Politika prenosi da je Mitrović, koji već dvije i po decenije živi i radi u Ruskoj Federaciji, utemeljio potpuno novu katedru, odnosno oblast istraživanja u ruskim naučnim krugovima - Slovensko pravo. Na ruskoj javnoj i naučnoj sceni prepoznatljiv je po proučavanju drevnih Slovena, pri čemu ukazuje da su oni utemeljivači kulturnih i naučnih fenomena savremene civilizacije.

Kao šef Katedre međunarodnog, slovenskog i ekološkog prava na Međunarodnom nezavisnom ekološko-politikološkom univerzitetu u Moskvi, sistematizovao je i jednu od najsloženijih oblasti prava - reklamaciono pravo kao dio ugovornog prava.