latinica  ћирилица
25/07/2016 |  13:03 ⇒ 13:18 | Autor: Blic

"Blic": Srbija briše Kosovo iz Ustava?

Srbiju sljedeće godine čeka promjena Ustava, a osim o nezavisnom pravosuđu, građani će na referendumu najvjerovatnije odlučivati i o brisanju preambule o Kosovu i smanjenju broja poslanika.
Kosovo (Foto: amazonaws.com) -
Kosovo (Foto: amazonaws.com)

Do ulaska u EU, Srbija će najmanje dva puta da mijenja Ustav. Već 2017. godine biće promeijnjen način biranja članova Vrhovnog savjeta sudstva i Državnog vijeća tužilaca, koji se više neće imenovati u Skupštini Srbije, dok će na kraju procesa o pridruživanju EU građani na referendumu glasati o ulasku u Uniju.

Izvor "Blica" iz aktuelne vlasti navodi da je predviđeno da se Ustav mijenja krajem sljedeće godine, ali i da pravosuđe neće biti jedina tačka o kojoj će se građani Srbije izjašnjavati.

- Od nas se traži i brisanje preambule o Kosovu i to će biti najteži posao za novu vladu, jer za to treba obezbijediti dvotrećinsku većinu u Skupštini, a zatim to ovjeriti i na referendumu. Takođe, najveća stranka i njeni koalicioni partneri obećali su građanima smanjenje broja poslanika, a Tomislav Nikolić se zalaže i za promjenu načina biranja predsjednika države - navodi sagovornik "Blica".

O svemu tome juče nisu željeli da govore u SNS-u i SPS-u. O brisanju Kosova iz Ustava prošle godine govorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je za "Vol strit džurnal" u maju 2015. godine izjavio da će kosovska preambula vjerovatno biti izbrisana iz Ustava, ali da Srbija neće priznati nezavisnost svoje južne pokrajine.

- Moraćemo o tome da razgovaramo sa srpskim narodom. Moraćemo da imamo veoma otvoren razgovor o budućnosti Srbije. Treba biti iskren prema narodu, a on će dati posljednju riječ - izjavio je tada Vučić.

Za promjenu Ustava neophodna je dvotrećinska većina u Skupštini Srbije, koja bi sačinila prijedlog o kojem bi se potom građani izjasnili na referendumu. Matematički gledano, iza te inicijative trebalo bi da stoji 167 poslanika. To znači da bi bilo dovoljno da se oko tog prijedloga slože koalicije oko SNS-a, SPS-a i savez LDP-LSV, a vjerovatno bi uz manjine ta podrška bila još veća.