latinica  ћирилица
25/07/2016 |  13:21 | Autor: SRNA

Koen: Osvježavajući pogled Trampa na spoljnu politiku Amerike

Spoljnopolitički stavovi Donalda Trampa koji izazivaju kritike i podsmjeh američkih i zapadnoevropskih medija zaslužuju ozbiljno razmatranje i imaju smisla, ocjenjuje Rojtersov analitičar DŽoš Koen.
Donald Tramp - Foto: Beta/AP
Donald TrampFoto: Beta/AP

Tramp je inicirao razgovor o tome da SAD više ne mogu igrati ulogu "svjetskog policajca".

To je bio šok, kako za demokrate, tako i za republikance, koji i dalje tvrde da je SAD "nezamjenjiva nacija u svijetu".

Međutim, po mišljenju Koena, rezultati američkih intervencija u Iraku i Libiji potvrđuju Trampove stavove.

Avanture Vašingtona odnijele su živote na hiljade američkih vojnika i 150.000 života civila u Iraku, a izazvale su i "burnu eksploziju" aktivnosti Al kaide, te pojavu "Islamske države".

Tramp predlaže da se preispitaju uslovi učestvovanja SAD u mnogim međunarodnim savezima, kao što je "zastarijeli" NATO i savez sa Јapanom.

Dok se u prvom slučaju Trampove zamjerke odnose na želju da se Evropljani natjeraju da plate za svoju odbranu, u slučaju Јapana savez je toliko "neravnopravan" da se ne može isključiti mogućnost njegovog preispitivanja.

Koen smatra da Tramp, kada su u pitanju odnosi Rusije i SAD, polazi od realnog stanja stvari.

Dvije zemlje imaju bar tri zajednička pitanja - borba protiv terorizma, stabilizacija situacije u Siriji i borba protiv širenja nuklearnog oružja. Zato sa Moskvom treba pronaći zajednički jezik.

Tramp predlaže Americi da zaštiti svoje nacionalne interese u užem, konkretnom smislu, ali mu njegovi skandalozni verbalni ispadi smetaju da izgleda ozbiljno u očima kolega.

Ipak, Tramp predlaže sasvim ozbiljan "osvježavajući" pogled na spoljnu politiku zemlje, piše analitičar.