latinica  ћирилица
25/07/2016 |  14:15 | Autor: TANЈUG

Verajzon potvrdio preuzimanje internet poslovanja Јahua

Američka telekomunikaciona kompanija Verajzon potvrdila je da kupuje internet djelatnost Јahua za sumu od 4,83 milijarde dolara, javlja agencija AP.
Yahoo - Foto: Getty Images
YahooFoto: Getty Images

Internet poslovanje Јahua će, prema riječima izvršnog direktora Verajzona Lovela Mekadama, biti integrisano u nedavno preuzetu kompaniju AOL, što će rezultirati "stvaranjem vodeće globalne medijske kompanije i pomoći će povećanju naših prihoda u sektoru digitalnog oglašavanja", prenosi francuska agencija Frans pres.

Transakcija bi, kako prenosi AP, trebalo da bude realizovana u prvom kvartalu 2017. godine.

Brojni mediji su već prethodno izvjestili da će ključni internet biznis Јahua biti prodat američkoj telekomunikacionoj kompaniji Verajzon za sumu od 4,8 milijardi dolara, a američki list Njujork tajms je prenio da će iz postignutog dogovora biti izuzet udio koji Јahu ima u kineskom onlajn gigantu Alibabi i u Јahu Јapanu.

Ovaj sporazum je pokazatelj dramatičnog pada Јahua, čija je tržišna vrijednost, prije kolapsa dot.com tržišta 2000. godine, iznosila preko 100 milijardi dolara, da bi 2008. godine dobio ponudu od Majkrosofta za preuzimanje u vrijednosti od 44 milijarde dolara.

Јahu je polovinom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. godine imao 12.500 zaposlenih.

Zbog povećane konkurencije u liku Gugla i Fejsbuka, Јahu nije uspio da proširi svoje internetsko poslovanje, niti da značajnije poveća prihode od oglašavanja. Zato je u proteklih godinu dana, akcija Јahua izgubila oko trećinu svoje vrijednosti.