latinica  ћирилица
25/07/2016 |  21:24 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Rešić: Gradovi će imati pravo na pravno zastupanje svojih sporova (VIDEO)

U Parlamentu Srpske na jesen bi trebalo da se raspravlja o dva nova zakona o lokalnoj samoupravi i Zakonu o radnom odnosu zaposlenih u opštinskoj administraciji.
Lejla Rešić - Foto: RTRS
Lejla RešićFoto: RTRS

Primjenom ovih zakona trebalo bi se stati u kraj samovolji pojedinih načelnika i lokalnih vlasti, odblokirati rad opštinskih parlamenata i početi sa ispunjavanjem obaveza prema građanima.

Novina je da će gradovi imati pravo na pravno zastupanje svojih sporova, i da to više neće raditi Pravobranilaštvo, izjavila je ministarka uprave i lokalne samopuprave Srpske, Lejla Rešić, gostujući u našem Dnevniku plus. 

Ona je rekla da "ukoliko u zakonom propisanom roku ne bude usvojen budžet, a to je 30. jun naredne godine, tada iscrpljujemo i Zakon o budžetskom sistemu".

Drugi razlog je, prema njenim riječima, ako nikada ne dođe do konstituisanja lokalnog parlamenta, a pod konstituisanjem se podrazumijeva izbor predsjednika skupštine.

"Ako iz bilo kog razloga ne dođe do skupštinskog zasjedanja u roku od šest mjeseci, jer je zakonom propisana na dva mjeseca i ukoliko dođe do opoziva načelnika ili gradonačelnika koji ne uspije", rekla je ministarka Rešić.

Gostovanje ministarke Lejle Rešić u Dnevniku plus možete pogledati i OVDЈE