latinica  ћирилица
27/07/2016 |  12:18 | Autor: SRNA

Nepovratnih 6,5 miliona evra za izgradnju kanalizacije u Bijeljini

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i otpravnik poslova u Ambasadi Holandije u BiH Loes Lamerts danas su u Sarajevu potpisali sporazum o dodjeli nepovratnih sredstava od 6,5 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini.
Bijeljina - Izgradnja kanalizacione mreže - Foto: RTRS
Bijeljina - Izgradnja kanalizacione mrežeFoto: RTRS

Zahvaljujući na grant sredstvima, Bevanda je nakon potpisivanja sporazuma izjavio da će novac biti alociran na Republiku Srpsku i Bijeljinu.

Bevanda je podsjetio da je projekat izgradnje sistema za odvod otpadnih voda u Bijeljini počeo 2006. godine i ocijenio da će njegovom izgradnjom biti stvoreni bolji uslovi za život stanovništva i razvoj privrede, te da će značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta vode Drine, Save i Dunava.

Lamertsova je navela da se sredstva realizuju putem Holandske organizacije za razvoj infrastrukture ORIO, a projekat sprovodi holandska Agencija za preduzetništvo u ime Ministarstva spoljne trgovine i razvojne saradnje te zemlje.

- Ovaj grant omogućava Bijeljini da nastavi realizaciju projekta započetog 2006. godine, a koji su već u ranijim fazama uz ORIO finansirali i EU, Evropska banka za obnovu i razvoj te švedska organizacija SIDA - dodala je Lamertsova.

Prema njenim riječima, grant organizacije ORIO od 6,5 miliona evra predstavlja najveći doprinos ovom projektu.

Očekuje se da će postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda biti operativno u julu 2019. godine.