latinica  ћирилица
27/07/2016 |  14:50 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Obilježavanje 75 godina od ustanka protiv fašizma

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je na obilježavanju 75 godina od ustanka protiv fašizma u Banjaluci da je mnogo Srba stradalo u 20. vijeku i da srpski narod treba da zna svoju istoriju kako mu se ne bi ponavljala.
Obilježavanje 75.godišnjice Dana ustanka protiv fašizma na Banj Brdu kod Banjaluke - Foto: SRNA
Obilježavanje 75.godišnjice Dana ustanka protiv fašizma na Banj Brdu kod BanjalukeFoto: SRNA

Savanović je napomenuo da se danas u Banjaluci obilježava 75 godina od sastanaka koji su bili priprema za borbu protiv okupacije i zla zvanog fašizam, sadržanog u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"To zlo NDH, koje je proglašeno 10. aprila 1941. godine, u sastavu je imala područja na kojima je živjelo oko 1,9 miliona Srba nad kojima je počeo teror, progon, ubijanje, odvođenje. Počelo je nešto neviđeno u civilizovanom svijetu - ubijanje i progon ljudi samo zato što su Srbi, Јevreji, Romi, antifašisti", podsjetio je Savanović.

On je dodao da je Banjaluka tada bila značajan administrativni centar, te da je bila interesantna nacističkoj Njemačkoj i NDH, koji su bili fokusirani da uguše bilo koji oblik otpora politici koju su vodili.

Savanović je podsjetio da je NDH u svojim zakonima eliminisala Srbe, da je imala strategiju da dio Srba pokatoliči, dio pobije, dio protjera, odnosno da je ta država bila odlučna da "počisti Srpske".

On je naglasio da se devedesetih godina prošlog vijeka ponovo pojavila politika čiji je cilj bio da protjera Srbe sa ovih prostora, što je vojno i političko rukovodstvo Srba tada prepoznalo.

Prema riječima Savanovića, srpski narod stvorio je Republiku Srpsku braneći pravo na život i teritoriju.

Predsjednik banjalučkog SUBNOR-a Rade DŽajić izrazio je protivljenje i osudu ove organizacije svim nasrtajima na "mladu Republiku Srpsku na koju je navalila i `ala i vrana".

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Јasna Brkić rekla je da je obilježavanje 75 godina od ustanka izuzetno značajno za slobodarsku Banjaluku, za doprinos dat u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika.

Ona je dodala da grad podržava ovakve manifestacije, čime iskazuje i opredijeljenost temeljima antifašizma, slobodarski duh i poštovanje učesnicima NOR-a.

U okviru obilježavanja Dana ustanka protiv fašizma na Banj Brdu položeni su vijenci na spomenik stradalim Krajišnicima u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su u ime Vlade položili ministar Savanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Grada, boračkih kategorija stanovništva i SUBNOR-a.

Đokiću uručena jubilarna povelja za njegovanje tekovina NOR-a

Banjalučka gradska organizacija SUBNOR-a dodijelila je danas ministru rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petru Đokiću jubilarnu povelju povodom 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu.
Povelja mu je dodijeljena za njegovanje tradicija i očuvanje tekovina Narodnooslobodilačkog rata.

Đokiću je povelju uručio predsjednik banjalučkog SUBNOR-a Rade DŽajić na Banj Brdu, gdje je obilježeno 75 godina od ustanka protiv fašizma.

Govoreći o značaju ovog datuma, Đokić je rekao novinarima da se narod Republike Srpske nalazi u koloni sa drugim narodima koji su bili antifašisti i koji su se organizovano suprotstavili i uspjeli da pobijede najveće zlo - fašizam.

On je naglasio da se tekovina antifašizma mora njegovati i u budućem vremenu i da vrijednosti antifašizma kao univerzalnu ideju treba prenositi budućim generacijama kroz obrazovne programe.

"Јako je važno da ovdje na Banj Brdu, kao i na još više lokacija, obilježavamo ovaj dan. Vlada Srpske daje podršku takvim aktivnostima građana koji se okupljaju na mjestima povezanim sa NOR-om", rekao je Đokić.