latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:43 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

BiH - USAID: Potpisan memorandum o razumijevanju

Direktor Misije USAID u BiH Piter Dafy i generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Bajazit Јašarević potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim se definiše saradnja u sklopu projekta "Investiranje u sektor energije" /USAID EIA/ u analizi procesa izdavanja dozvola za izgradnju različitih tipova elektrana u BiH.
Sarajevo - Dafu - Јašarević - potpisan Memorandum o razumjevanju - Foto: SRNA
Sarajevo - Dafu - Јašarević - potpisan Memorandum o razumjevanjuFoto: SRNA

Dafi je tokom potpisivanja Memoranduma rekao da su osnovni ciljevi USAID-ovog projekta "Investiranje u sektor energije" pomoć BiH da privuče investicije, te otvaranje novih radnih mjesta u energetskom sektoru.

"Transparentno, dosljedno i sveobuhvatno zakonodavstvo u oblasti investiranja u sektor energije je, zajedno sa smjernicama za investiranje, prvi korak za privlačenje investitora i osiguranje realizacije investicija", rekao je Dafi.

On kaže da će se "Elektroprivreda BiH" i USAID fokusirati na veliki broj različitih investicijskih projekata u različitim područjima za analize studije slučaja.

Vrijednost ovih investicionih projekata u koje "Elektroprivreda BiH" planira investirati je više od milijardu KM.

"USAID će pratiti proces izdavanja dozvola, sa ciljem da se identifikuju zakonodavne, regulatorne i administrativne barijere sa kojima se investitori suočavaju prilikom ulaganja u BiH. Na osnovu ove analize USAID EIA će preporučiti mjere, za sve nivoe vlasti, što će skratiti i pojednostaviti procedure u cilju podsticanja investicija u nove elektrane u BiH", rekao je Dafi.

On kaže da je za izgradnju jedne elektrane u BiH neophodno obezbijediti veliki broj dozvola i raznih saglasnosti, što traje prilično dugo i u prošlosti su čak i najodlučniji investitori odustali i napustili BiH.

"Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH", rekao je Dafi.