latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:52 | Autor: SRNA

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji započeće minutom ćutanja za Srbe u Vozući

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji počeće 10. septembra skupom u beogradskom Centru "Sava" uz podsjećanje na stradanje Srba u Vozući i naseljima u dolini rijeke Krivaje, saopštio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.
Srbija - Foto: AP
SrbijaFoto: AP

On je naveo da je najprimjerenije i najbolje da se 10. septembra, kada će u velikoj sali Centra "Sava" biti više od 3.500 ljudi, uz prisustvo najviših zvaničnika i predstavnika svih političkih stranaka iz Republike Srpske i Srbije, prije početka programa svi prisutni pozovu na minut molitvene tišine u znak sjećanja na poginule u Vozući.

Cicović je istakao da su do ovakvog uvjerenja, uz iskreno razumijevanje bola preživjelih i duboko poštovanje prema žrtvama najstrašnijih zločina nad srpskim narodom, došli on i predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević, koji mu je iznio program obilježavanja sjećanja na te dane rata, navodi se u saopštenju iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

On je naveo da je sa Blagojevićem razgovarao nakon obraćanja prognanih Srba iz Vozuće premijeru Republike Srpske Željki Cvijanović, koji su je u pismu zamolili za promjenu datum početka održavanja manifestacije, kao i teksta u listu "Večernje novosti", koji je podsjetio na stravične zločine nad Srbima u Vozući i naseljima u dolini rijeke Krivaje.

Cicović je izrazio uvjerenje da će program, kojim će Udruženje u Doboju 9. septembra uveče početi obilježavanje stradanja srpskog naroda Vozuće i tradicionalni marš "Stazama egzodusa" 10. septembra, dobiti ne samo svoj logičan nastavak, nego i primjereno zaokruženje dvodnevnog sjećanja na ratne dane i srpska stradanja.

"Činjenica da će na otvaranju Dana Srpske u Srbiji biti veliki broj predstavnika medija upućuje nas na uvjerenje da će i program u Doboju, i tradicionalni marš dobiti veći odjek u široj javnosti Srbije i Srpske", zaključio je Cicović.

Cicović je u razgovoru sa Blagojevićem pokazao spremnost da se u Beogradu organizuje projekcija potresnog dokumentarnog filma "Ljubi brata", koji snagom slike ostavlja neizbrisiv pečat neprebolnog sjećanja i učvršćuje nezaborav, u nadi da se nikad slično bilo kome u svijetu ikad dogodi.

On je ukazao da se projekcija dokumentarnog filma "Ljubi brata" o stravičnom stradanju Srba Vozuće i Ozrena može organizovati prije manifestacije Dani Srpske u Srbiji, kao film koji bi najavio programe u Doboju i na Ozrenu 9. i 10. septembra.

Cicović je istakao da se projekcija može organizovati i kao dio manifestacije tokom njenog trajanja, kao program kojim se javnost Srbije podsjeća na stradanja Srba u regionu Ozrena i u cijeloj BiH, a takođe može se organizovati i poslije manifestacije kao poseban program.