latinica  ћирилица
27/07/2016 |  18:07 | Autor: SRNA

Za strateškog partnera za "Galeniku" zainteresovana tri ponuđača

Ponude za privatizaciju srpske državne farmaceutske kompanije "Galenika" putem strateškog partnerstva dostavila su tri ponuđača, a prednost će imati onaj koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika - saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.
Galenika -
Galenika

Ponude su dostavili "Kadila farmasjutikals limited" iz Indije, EMS S.A. iz Brazila, te konzorcijum britanskog "Frontier farma limited" i ruskog LLC NPA Petrovaks farm.

Otvaranje prijava će biti održano 29. jula u zgradi Ministarstva privrede, kada će se otvoriti samo koverta koja sadrži podatke o ponuđaču i analizirati dostavljena dokumentacija.

Prilikom rangiranja ponuda uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije "Galenike" za 25 odsto kapitala i ponuđeni prihod Srbije prilikom prodaje kapitala ove kompanije nakon isteka strateškog partnerstva.

Konačnu rang-listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača, a pregovori sa prvorangiranim ponuđačem traju najduže 90 dana.

Nudi se dokapitalizacija, odnosno prodaja 25 odsto kapitala za minimalno sedam miliona evra i strateško partnerstvo koje ne može trajati duže od pet godina, u toku kojih će strateški partner obezbijediti najmanje pet iskusnih rukovodilaca iz ove oblasti.

Strateški partner će sprovesti operativno i finansijsko restrukturisanje "Galenike", čime će kroz povećanje vrijednosti kompanije biti stvorena dodatna vrijednost za Srbiju, koja ostaje većinski vlasnik.

Nakon okončanja strateškog partnerstva i restrukturisanja "Galenike" biće organizovana zajednička prodaja većinskog kapitala, a očekuje se da će privatizacioni prihodi za Srbiju biti maksimizovani.

Pravo za učestvovanje u postupku prikupljanja ponuda za strateško partnerstvo su imala domaća i strana pravna lica koja su u prethodnoj poslovnoj godini ostvarili prihode u minimalnom iznosu od 50 miliona evra, ili su upravljala imovinom u iznosu većem od sto miliona evra.