latinica  ћирилица
27/07/2016 |  18:09 | Autor: SRNA

Linta: Evropske institucije ćutke posmatraju jačanje neofašizma

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta upozorio je da Hrvati proustaške orijentacije čine sve što je u njihovoj moći da se antifašistička borba srpskog naroda u saradnji sa ostalim narodima u Drugom svjetskom ratu prikaže kao zločinačka i ukazao da evropske institucije ćutke posmatraju jačanje neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je ocijenio očekivanim niz incidenata, prijetnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone hrvatske stranke prava i njihovih pristalica, s ciljem da spriječe obilježavanje 75 godina od masovnog narodnog ustanka u ličkom mjestu Srb.

On je u saopštenju podsjetio da je opštepoznato da je ustanak srpskog naroda, ne samo u Lici, nego i u drugim krajevima genocidne NDH, izazvan strašnim zločinima ustaša jer mu je prijetilo potpuno istrebljenje.

"Očigledno je da Hrvati proustaške orijentacije, a nije ih mali broj, čine sve što je u njihovoj moći da se antifašistička borba srpskog naroda u saradnji sa ostalim narodima u Drugom svjetskom ratu prikaže kao zločinačka, a ustaški režim kao jedini koji se borio da se ispuni hiljadugodišnji san hrvatskog naroda za svojom državom", naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, činjenica je da aktuelna hrvatska vlast sa velikim dijelom Katoličke crkve daje ogromnu podršku proustaškim snagama koji sprovode reviziju istorije.

Linta je najoštrije osudio pojavu grafita prijetećeg i uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi u Rajevom selu, na pravoslavnom groblju u selu Drenovci i na spomenicima iz Drugog svjetskog rata u selima Soljani i Strošinci na području Vukovarsko-sremske županije.

On je dodao da ne očekuje da policija i tužilaštvo pronađu počinioce navedenog krivičnog djela i da ih kazne zbog širenja govora mržnje.

Prema njegovim riječima, ispisivanje grafita antisprskog sadržaja je dio organizovane kampanje, koju proustaške snage vode prema preostalim Srbima u Hrvatskoj s ciljem da se isele ili asimiluju.

Linta je naveo da Evropska komisija, Evropski parlament i međunarodne organizacije, nažalost, ćutke posmatraju jačanje neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj koje se najviše ogleda kroz eskalaciju nasilja prema Srbima.

"U prethodnih nekoliko godina identifikovano je desetine hiljada slučajeva govora mržnje prema Srbima koja se manifestuje pjevanjem ustaških pjesama, uzvikivanjem ustaških pozdrava na koncertima i sportskim utakmicama, ispisivanjem ustaških simbola i poruka u gotovo svim hrvatskim gradovima i mjestima", istakao je Linta.

Tokom obilježavanja 75 godina od ustanka u Hrvatskoj, kraj partizanskog spomenika u Srbu, pripadnici desničarske Autohtone hrvatske stranke prava izazvali su niz incidenata, te prijetili i provocirali učesnike skupa uzvikujući ustaški pozdrav "Za dom spremni".