latinica  ћирилица
28/07/2016 |  08:12 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Merkelova prekinula odmor poslije serije napada

Njemačka kancelarka Angela Merkel prekinula je odmor da bi odgovorila na optužbe iz zemlje i svijeta da je njena otvorena politika prema izbjeglicama omogućila islamističkim teroristima da naprave uporište u Njemačkoj.
Angela Merkel - Foto: AFP
Angela MerkelFoto: AFP

Ona se vraća u Berlin, gdje će tokom dana održati konferencijiu za novinare poslije serije napada od 18. jula, u kojima je ubijeno 15 ljudi, uključujući četvoricu napadača. Povrijeđeno je nekoliko desetina osoba.

Merkelova je bila na odmoru na sjeveru Njemačke od kada je predsjedavala bezbjednosnim sastankom u subotu, 23. jula. Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer prekinuo je odmor dva puta u posljednjih deset dana da bi saopštio Vladine stavove.

Zvaničnici kažu da su dvojica napadača, azilant iz Sirije i izbjeglica iz Pakistana ili Avganistana, imali veze sa islamskim militantima.

Političari ljevice i desnice kažu da je politika Merkelove prema izbjeglicama pogrešna. Više od milion migranata i izbjeglica ušlo je u zemlju u posljednjih godinu dana, a većina je pobjegla pred ratovima u Avganistanu, Siriji i Iraku.

- Sva naša predviđanja pokazala su se tačnim. Islamistički terorizam je stigao u Njemačku - rekao je Horst Zehofer, premijer Bavarske i veliki kritičar Vladine politike prema izbjeglicama.

Za razliku od francuskog predsjednika Fransoa Olanda, koji je obišao mjesto napada na crkvu u Normandiji, Merkelova nije obilazila lokacije na kojima su se desili napadi, što je pokrenulo pitanja o njenom rukovođenju.