latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:22 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

"Kupujmo povrće s posavskih njiva" (VIDEO)

"Kupujmo povrće s posavskih njiva" slogan je kampanje za zaštitu domaće povrtarske proizvodnje koju je pokrenulo Udruženje povrtara opštine Šamac. Cilj povrtara jeste da kvalitetom i raznovrsnošću svježeg povrća postanu konkurentni na domaćem tržištu.
Proizvodnja - Foto: RTRS
ProizvodnjaFoto: RTRS

Mladen Vujičić iz Gornje Crkvine na njivi površine jednog hektara uzgaja 11 vrsta povrća. Visok kvalitet povrća postiže organskim, stajskim đubrivom i navodnjavanjem. Sve što proizvede proda na zelenoj pijaci u Doboju.

- Fabrika je ovo na otvorenom, to su mnogi rekli tako i jest. Postoji veliki rizik, start, ulaganje i onda na kraju koliko ćemo uspjeti to vratiti vidjećemo, ulaganje, i da li će biti na kraju zarade - kaže Vujičić.

Domaće tržište je preplavljeno povrćem iz uvoza koje se prodaje po niskim cijenama. Povrtarima to stvara dodatne poteškoće prilikom plasmana, jer im se po tim cijenama proizvodnja ne isplati.

- Dosta je uvozne robe, dosta sumnjivog kvaliteta. Јa sa svojim domaćim proizvodima moram parirati i sa cijenom biti isti da bi uspio prodati, a razlika je velika i u ukusu, mirisu, boji, sorti, svemu - kaže Vujičić.

Kvalitet povrća, minimalna upotreba hemijskih sredstava i kratak put od njive do trpeze je ono što odlikuje domaću proizvodnju. Šamački povrtari smatraju da su upravo to razlozi koji će kupce opredijeliti za kupovinu domaćeg povrća. 

- Ljudi postaju svjesni kvaliteta naših domaćih proizvoda i još ako mu objasniš, ako mu kažeš, nalijepiš tu etiketu, mora se naravno vremenom steći i povjerenje - kaže Predrag Sekulić, predsjednik udruženja povrtara opštine Šamac.

Svi članovi šamačkog udruženja povrtara dobili su promotivni materijal i naljepnice kojima potvrđuju domaće porijeklo svojih proizvoda i podsjećaju kupce da je najbolje i najukusnije povrće s posavskih njiva.