latinica  ћирилица
28/07/2016 |  13:27 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Njemačka: Pretresena džamija i osam stanova

Njemačka policija pretresla je džamiju i osam stanova u Hildeshajmu u okviru ostrage o aktivnostima radikalne salafističke zajednice, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus.
Njemačka policija - Foto: AFP
Njemačka policijaFoto: AFP

Njemačka je u povišenom stanju pripravnosti poslije serije napada u kojima je ubijeno 15 ljudi od 18. jula, uključujući četvoricu napadača. Dvojica su dovedena uvezu sa Islamskom državom.

Pistorijus je rekao da je u jučerašnjoj akciji južno od Hanovera učestvovalo oko 400 policajaca, uključujući pripadnike specijalnih snaga.

- Islamistički krug koji govori njemački jezik je žarište radikalne salafističke scene na nacionalnom nivou, a vlasti Donje Saksonije su to dugo pratile - rekao je ovaj zvaničnik.

Pistorijus je dodao da je pretres uslijedio poslije višemjesečnog planiranja i da je to važan korak u pravcu zabrane te organizacije. Bezbjednosni zvaničnici kažu da salafisti radikalizuju muslimane i ohrabruju ih da odu u džihad u zonama sukoba.

U posljednjih nekoliiko godina broj ultrakonzervativnih islamista u Njemačkoj je povećan. Ukupan broj simpatizera sada se procjenjuje na 8.900, dok ih je krajem 2014. godine bilo 7.000, rekli su zvaničnici.