latinica  ћирилица
28/07/2016 |  14:16 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Sindikat: Zaštititi proizvođače od posljedica primjene SSP-a

Odbor Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da uloži maksimum napora u zaštiti poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje od posljedica koje će po ove sektore imati primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Sjednica granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS - Foto: SRNA
Sjednica granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RSFoto: SRNA

Predsjednik ovog granskog sindikata Aleksandar Tomić rekao je da bi resorno ministarstvo to moglo da uraditi putem povećanja podsticaja za poljoprivredu, povećanja konkurentnosti domaćeg proizvoda, kao i kontrole kvaliteta i količina uvoza robe do čijeg će povećanja doći stupanjem na snagu SSP-a.

On je izrazio bojazan da će stupanje na snagu ovog sporazuma ujedno biti i "početak kraja" za veliki broj poljoprivrednih proizvođača, te da će biti doveden u pitanje opstanak kapaciteta u vezi sa agro-sektorom usljed slobodnog uvoza roba iz EU, koje će se "kao kroz lijevak slijevati iz Hrvatske u BiH".

Tomić je dodao da je sadašnje stanje poljoprivrede i prehrambene industrije u Srpskoj "dosta složeno usljed nedovoljne finansijske kondicije Republike Srpske, prekomjernog uvoza i postojanja uvozničkih lobija".

Prema njegovim riječima, sve to koči intenzivan razvoj i konkurentnost proizvodnje.

SSP stupa na snagu 1. januara naredne godine.