latinica  ћирилица
28/07/2016 |  14:37 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Galijašević: Davutoglu je eksponat američke i njemačke tajne službe

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević izjavio je da iza rušenja ruskog aviona "suhoj" stoje američke i njemačke tajne službe, a da je bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu samo njihov eksponent.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Izjava Ahmeta Davutoglua da je on lično naredio rušenje ruskog aviona politički je motivisana, s ciljem da zaustavi istragu o pozadini tog događaja i data je u geopolitičkom interesu kreiranja sukoba Rusije i Turske - rekao je Galijašević i naglasio da je ta izjava - neistinita.

Galijašević za "Poligraf.njuz" navodi da Davutoglu, koji je tada obavljao dužnost premijera, nije imao ovlaštenja da komanduje oružanim snagama Turske, niti da zemlju uvodi u ratno stanje.

- Vrhovni komandant oružanih snaga je predsjednik Republike Turske, znači, Erdogan, i ako on zahtijeva istragu o ulozi terorističke organizacije FETO u rušenju "suhoja 24", onda to znači da vrhovni komandant nije izdao tu naredbu i da nije upoznat sa upotrebom ratnog vazduhoplovstva Turske u tom slučaju - ocjenjuje Galijašević.

Prema njegovim riječima, prilično "civilno" zvuči Davutogluovo obrazloženje te naredbe.

- Izjava Davutoglua da je lično naredio obaranje "suhoja", odnosno da je lično naredio da se ruše svi avioni koju uđu u turski vazdušni prostor jeste politička floskula - ocijenio je Galijašević.

On je pojasnio da to nije nikakva naredba jer, da biste izdali preciznu naredbu morate biti isto tako precizno obaviješteni o tome koga napadate u vazduhu, čiji avion rušite i kakve posljedice to može imati po Tursku i njen narod.

Galijašević tvrdi da je sukobljavanje Turske i Rusije planirano od trenutka kada je Rusija započela vojne operacije u Siriji i da to što, kako kaže, i ovakav smijenjeni Davutoglu, kao "pas bez zuba bijesno reži", pokazuje da je onaj aspekt destruktivne međunarodne politike Turske države, naročito prema Balkanu i Rusiji, nosio njegov radikalni, neoosmanski pečat, i da je to imalo podršku, podsticaj i sponzorstvo Amerike i Njemačke.

- Istina, on računa na antirusko raspoloženje islamističkog i neoosmanskog društva, on ugađa njima ovim radikalnim pristupima i samo zbog toga što računa na njih, daje sebi veći značaj u ovom konkretnom događaju, nego što ga je u formalnom ali i političkom smislu tada imao - navodi Galijašević.

Prema njegovim navodima i dalje ostaje pitanje šta se danas dešava u Turskoj, ko ima kakve pozicije u vladajućoj stranci AKP, kakva je stvarna uloga vojske, šta rade spoljni politički faktori i da li je puč protiv vladajuće stranke i Erdogana iniciran baš unutar vojne strukture uz pomoć zapadnih službi te kakav je omjer snaga, ali i kao jedno od najvažnijih pitanja - ko je u Turskoj kolovođa antievroazijskih integracija i protiv jakih odnosa sa Rusijom.

- Danas je jasno i prosječno obaviještenima da je, bez obzira na rušenje aviona, kriza u odnosima sa Rusijom projekat najuticajnijih država NATO-a, i desila bi se, očigledno, sa ili bez aviona, sa ili bez Davutoglua - smatra Galijašević.

On ocjenjuje da su, prema svemu sudeći, Amerikanci i Nijemci pripremili "svileni gajtan" , odnosno likvidaciju samog Erdogana i puzajući puč unutar AKP, tačnije, nastoje da se ukloni njegova struja iz vladajuće partije, i da se na vlast dovede poslušnija struja.

- Izgledalo je, prema već dobro poznatom modelu zapadnih "narandžastih" manipulanata, da su Davutoglua predodredili za nasljednika. Već su ga počeli hvaliti i izdizati u zapadnim medijima. Ali, i to je naglo prestalo, kako je naglo i počelo - kaže Galijašević.

On smatra da se Erdogan grčevito brani i, kako kaže, kao slon u staklenoj radnji pravi neprocjenjivu štetu i američkim interesima u zemlji, evrointegracijama i samoj Njemačkoj, ali i turskom društvu u cjelini, dovodeći ga na ivicu permanentne ideološke i civilizacijske podjele i teškog unutrašnjeg sukoba.