latinica  ћирилица
28/07/2016 |  15:26 | Autor: SRNA

Kostić: Potrebna strategija za zaštitu Srba u regionu

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Ivan Kostić rekao je da je neophodno napraviti ozbiljnu državnu strategiju i obnoviti državne organe koji će se baviti zaštitom srpskog naroda u državama koje su nastale raspadom bivše Јugoslavije.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

Povodom sve negativnijih dešavanja u regionu koji ugrožavaju bezbjednost srpskog naroda u zemljama bivše Јugoslavije, Kostić je saopštio da radikalni islamizam, koji je postao najveći problem cijele Evrope, polako svoje pipke obnavlja i na prostoru Balkana.

"Paljenje srpskih zastava, uzvikavanje ratnih pokliča `Islamske države`, samo su već viđene epizode koje smo gledali 90-ih godina u BiH, a koje sada seju smrt po gradovima zemalja članica EU", naveo je on.

Kostić je dodao da u Hrvatskoj ustaška ideologija samo što nije postala državna politika.

"Prećutna podrška ili blaga reakcija državnih institucija u Hrvatskoj zahteva hitnu reakciju srpske Vlade po pitanju zaštite naših sunarodnika", kaže Kostić.

Prema njegovoj ocjeni, "bure baruta" u Makedoniji i NATO invazija na Crnu Goru, su potencijalna žarišta koja mogu prouzrokovati nove sukobe i terorističke akcije na Balkanu.

Ocijenivši da će meta u svim ovim državama zasigurno biti pripadnici srpskog naroda, on je istakao da zato zadatak nove Vlade mora biti obnavljanje Ministarstva za dijasporu i Srbe u regionu, a do tada treba riješiti i pitanje direktora Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, koga nema već dvije godine.

Takvo obnovljeno Ministarstvo, dodao je Kostić, u saradnji sa ostalim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, treba da bude oslonac Srbima u regionu da se Srbi u kriznim situacijama ne bi po ko zna koji put osjetili odbačenim od matice.

"Strahujem da neodgovornim odnosom prema pripadnicima vlastitog naroda u državama bivše SFR Јugoslavije, sami stvaramo preduslove za novo stradanje srpskog naroda nalik na ono početkom 40-ih i 90-ih godina", naglasio je on.