latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:14 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Vrijeme pogoduje semberskim ratarima (VIDEO)

Semberski poljoprivrednici, na čijim parcelama nevrijeme nije nanijelo štetu,očekuju natprosječan prinos kukuruza. U svim fazama razvoja biljaka bilo je dovoljno padavina, a posljednja kiša u vrijeme nalivanja zrna bila je dragocjena.
Kukuruz - Foto: RTRS
KukuruzFoto: RTRS

Očekuje se prinos preko 10 tona po hektaru, a ako ovakvo vrijeme potraje do berbe ,biće dobar i kvalitet ovogodišnjeg roda.

Vrijeme je ove godine išlo naruku semberskim ratarima koji su zasijali kukuruz na 24.265 hektara. U fazama metličanja, svilanja i nalivanja zrna, kada su najveće potrebe za vlagom, bilo je dovoljno kiše, pa su usjevi u dobrom stanju .

Nikola Aleksić iz Golog Brda rekao je da je naročito značajna ova kiša u ovoj fazi dosjecanja zrna i nalivanja te se nada da će prinosi biti izuzetno visoki ove godine i sigurno će ići preko 15 tona po hektaru što će biti jedna od rekrodnih godina.

-Imam stoku, držim krave, koristim sve za svoje potrebe i nemam namjeru ga prodavati i biće ga  dovoljno ove godine, rekao je Pero Dragojlović iz Amajlija.

U dobrom stanju je i kukuruz zasijan na 670 hektara PD Semberija,iako su na manjim površinama imali štetu od grada .

Očekujemo da ove godine bude solidan rod u odnosu na pretodne godine, tako da će biti većih kolićina koje ćemo moći ponuditi tržištu, kaže Stevan Trifković.

Na parcelama gdje ratari više godina uzastopno siju kukuruz korijen biljke napala je larva kukuruzne zlatice,pa su nakon olujnog vjetra usjevi polegli i završiće u silaži.

Mićo Vujević kaže da je kukuruz na četiri hektara katastrofalno polegao kad je bilo nevrijeme.

Larva kukuruzne zlatice prezimi u zemljištu i kada su blage zime, pa je osnovna mjera borbe protiv ove štetočine plodored.

U Semberiji ove godine ne bi trebalo da bude problema sa crvenilom kukuruza koje je prisutno uglavnom za vrijeme suše, kao ni sa aflatoksinom.

Sve zavisi od vremenskih prilika kada kukuruz dođe do pune faze zrenja . Berba ranijih sorti hibrida trebalo bi da počne sredinom septrembra ,a kasnijih u oktobru . Realna cijena koju poljoprivrednici očekuju jeste 35 pfeniga po kilogramu plus PDV.