latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:19 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Rasprava o stanju bezbjednosti u I.Sarajevu (VIDEO)

Odobornici Skupštine grada Istočno Sarajeveo raspravljali su o bezbjednosti u ovom gradu i stanju na Univerzitetu Istočno Sarajevo. U izvještaju Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo navodi se da je bezbjednost na zadovoljavajućem nivou.
Skupština grada - Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Skupština grada - Istočno SarajevoFoto: RTRS

Odbornici su prihvatili izvještaj Centra javne bezbjednosti. Načelnik ovog centra Srpsko Kosorić odbornicima je saopštio da je ukupan broj registrovanih krivičnih djela u blagom porastu u odnosu na 2014. godinu, ali da su u MUP-u zadovoljni bezbjednošću.

Rasvijetljena su brojna krivična djela krađe koja su posljednjih pet godina, na teritoriji grada izvršile organizovane kriminalne grupe iz Federacije BiH. Odbornici su razmatrali stanje na Univerzitetu Istočno Sarajevo i podržali rad rektora Radoslava Grujića. 

Policiji su poznati vinovnici nedavnih pljački benzinske pumpe na Vracama i eksplozije u ugostiteljskom objektu, predsjednika Boračke organizacije Ilidžanski borac i odobrnika SDS u gradskoj i Skupštini opštine Istočna Ilidža Gorana Šehovca. U toku su istrage u slučaju paljenja automobila predsjednika Opštinskog odbora SNSD Boška Tomića i napada na predsjednika mladih SNSD-a Sokolac Јovana Golijana.

"Što se tiče paljenja automobila Boška Tomića tu uskoro očekujemo rezultate, a vjerujem još prije u vezi slučaja na Sokocu", ističe Srpko Kosorić, načelnik CЈB Istočno Sarajevo.

Odbornici su podržali rad CЈB. Zatražili su da se ubrza otvaranje policijske stanice u Istočnoj Ilidži.

Nenad Samardžija gradonačelnik Istočnog Sarajeva zatražio je da "načelnik CЈB zamoli ministra da se to što prije realizuje", a Goran Šehpvac odbornik SDS u Skupštini grada Istočno Sarajevo napominje da je opština spremna da da prostorije da se tu smjesti stanica policije.

Na dnevnom redu i stanje na Univerzitetu Istočno Sarajevo. Odbornici su komentarisali zahtjev Unije studenata Srpske za smjenu rektora Radoslava Grujića zbog, kako su naveli, katastrofalno malog broja prijavljenih u prvom upisnom roku.

"Demografska struktura je takva, kažite mi da li je kriv direktor osnovne škole, jer se upiše malo djece u prvi razred", rekao je danas doc. dr Slaviša Moljević, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Skupština grada dodijelila je Plakete grada rektoru Univerziteta Istočno Sarajevo Radoslavu Grujiću, dekanu Muzičke akademije Draženu Kosoriću i novinaru naše televizije Snježanu Laloviću.