latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:48 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Eksperimentalna proizvodnja organske paprike (VIDEO)

Preduzeće Herba Krajina u Kočićevu, kod Gradiške, eksperimentalno je organizovalo proizvodnju organske paprike po standardima Evropske unije.
Organska parika - Foto: RTRS
Organska parikaFoto: RTRS

 Veći dio ovogodišnje proizvodnje plasiran je na tržište Austrije i Slovenije. U planu je proširenje proizvodnje i otvaranje edukativnog centra za sertifikovanu proizvodnju povrća. 

Paprika proizvedena u pet modernih plastenika osim kvalitetom zadovoljava i sve standarde dobre poljoprivredne prakse i sledljivosti poljoprivredne proizvodnje. Na žalost, zbog male proizvodnje za potrebe stranog tržišta ne može se obezbijediti kontinuitet i dovoljna količina.

"Imamo identičan kvalitet ali nemamo količinu i nemamo dovoljno kontinuirano snabdjevanje tržišta tako da će se ta proizvodnja u svakom slučaju morati razvijati i ukrupnjavati", rekao je menadžer preduzeća "Herba Krajina" Vlado Cvijić.

U podizanje savremenih plastenika na ukupno 2.500 kvadratnih metara, s dvostrukom folijom, sistemom navodnjavanja i kompjuterizovanom meteorološkom stanicom s mjeračima i regulatorima temperature, vjetra, protoka i vlažnosti vazduha, znatna su sredstva podsticaja Vlade Republike Srpske.

"Konkretno, u ovom slučaju jedan plastenik koji je izgradio gospodin Cvijić njega je koštao oko 36.000 maraka i ostvario je podršku od 14.000 maraka", izjavio je Dragan Maliović iz Resor za pružanje stručnih usluga područna jedinica Gradiška,

Da bi se obezbijedio neophodan kvantitet i kontinuitet u proizvodnji za zapadnoevropsko tržište u planu je proširenje proizvodnje organske paprike.

"Na prostoru Lijevče polja da podignemo još 15 ovakvih plastenika i da se uradi jedno centralno skladište kao profesionalna otkupna stanica za otkup poljoprivrednih proizvoda gdje bi naši poljoprivredni proizvođači imali mjesto gdje bi skladištili taj proizvod i gdje bi za određeni vremenski period mogli da skupe tu količinu i da kada dođu vozila ne čekaju na utovar i istovar", dodaje Vlado Cvijić.

U Herba Krajini namjeravaju da organizuju i preradu parike treće klase koja bi kao pasterizovana i sječena u filete našla put ka evropskom tržištu.