latinica  ћирилица
28/07/2016 |  18:25 | Autor: SRNA

Predsjedništvo BiH o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava OS BiH

Predsjedništvo BiH donijelo je danas Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH, kojom je Ministarstvo odbrane BiH zaduženo da uništi sve količine neispravne municije i minsko-eksplozivnih sredstava sa više lokaliteta.
Predsjedništvo BiH - Foto: klix.ba
Predsjedništvo BiHFoto: klix.ba

Riječ je o lokalitetima "Gabela" - Čapljina, "Duži" - Trebinje, "Baćevići" - Mostar, "Car Dušan" - Rudo, "Krčmarice" - Banjaluka, "Blažuj" - Sarajevo, "Kozlovac" - Tuzla, "Krupa" - Hadžići i "Kula dva" - Mrkonjić Grad.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je primljena k znanju Informacija o zvaničnoj posjeti delegacije MO i OS BiH SAD, od 20. do 22. juna, kao i Informacija o učešću ministra odbrane BiH Marine Pendeš i predstavnika MO BiH i OS BiH u delegaciji BiH na NATO samitu u Varšavi 8. i 9. jula.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Izjavu o pridruživanju BiH zemljama EU u podršci Vladi nacionalnog jedinstva, kao jedinoj legitimnoj vladi u Libiji.

Ministarstvo inostranih poslova BiH zaduženo je da o Izjavi i spremnosti BiH da prizna jedinstvenu Vladu Libije informiše sve zemlje i međunarodne organizacije s kojima BiH ima diplomatske odnose, te da informiše relevantne državne institucije BiH da ubuduće, službene kontakte održavaju samo sa predstavnicima Vlade nacionalnog jedinstva.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Zaključak o pristupanju BiH Evropskom centru za globalnu međuzavisnost i solidarnost Sjever-Јug.

Na sjednici je prihvaćen i Sporazum koji se odnosi na uzajamno priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola, između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske.

Predsjedništvo BiH je ratifikovalo Sporazum o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH - Crna Gora za 2014. godinu, između BiH i EU, koju predstavlja Evropska komisija i Sporazum o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2014. godinu, između BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH, i EU, koju predstavlja Evropska komisija.