latinica  ћирилица
28/07/2016 |  18:36 | Autor: TANЈUG

Grčka: Pojačan priliv izbjeglica poslije pokušaja puča u Turskoj

Priliv migranata u Grčku se intenzivirao u protekle dvije nedjelje, od neuspjelog pokušaja vojnog puča u susjednoj Turskoj, pokazali su danas najnoviji podaci grčke vlade.

U Grčku na dan u prosjeku sada stiže do 90 ljudi, prema 30 iz vremena pre pokušaja puča, pokazuju podaci, a prenosi agencija AFP.

"Trenutno nema razloga za zabrinutost. Mi pomno pratimo situaciju, ovo je možda privremeno povećanje", rekao je agenciji AFP grčki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Na hiljade ljudi je na vrhuncu izbjegličke krize prošle godine svakodnevno stizalo na grčka ostrva u Egejskom moru, koja su najbliža Turskoj.

Većini njih su grčke vlasti dopuštale da nastave put prema sjeveru Evrope, što je izazvalo revolt nekoliko evropskih zemalja i izazvalo zatvaranje njihovih granica za migrante ranije ove godine.

Sporazum EU i Turske je uspio da ograniči priliv izbeglica, ali su u Grčkoj prisutna strahovanja da bi poslije neuspjelog pokušaja puča u Turskoj taj sporazum mogao da prestane da se primjenjuje.