latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:03 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Troškovi NSRS manji u odnosu na parlamente BiH i Federacije (VIDEO)

Narodna Skupština Republike Srpske ima najmanje troškove u odnosu na parlamente BiH i Federacije, pokazali su podaci Glavne službe za reviziju Republike Srpske.
Parlamenti - Foto: RTRS
ParlamentiFoto: RTRS

U Narodnoj Skupštini ističu da, osim razlike u platama, poslanici u Srpskoj nemaju ni pravo na regres, paušale i plaćeni rad u komisijama, na osnovu kojih primanja BH parlamentaraca iznose i do 7 hiljada maraka.

Prema izvještajima službi za reviziju, sprovođenje demokratije u parlamentima, Bosnu i Hercegovinu košta 30 miliona maraka godišnje.

Najznačajnija stavka su primanja koja iznose od dvije i po hiljade maraka u Skupštini Srpske pa do 7 hiljada u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ukupan budžet bh. parlamenta bio je 15,9 miliona maraka, Federacije 13,9 dok je Budžet NS RS 10,2 miliona, pa u Narodnoj skupštini ističu da oni najmanje koštaju građane.

- Poslanici NSRS nemaju pravo na regres, paušale, komisije, kaže Marko Aćić Generalni Sekretar parlamenta Srpske.

Poslanici Narodne skupštine na službena putovanja potrošili su 70 hiljada maraka, Federalni poslanici 120 hiljada, dok su proputovanja BH parlamentaraca poreske obveznike koštala više od pola miliona.Poslanici bh. parlamenta zarađuju od 4.800 pa do 7.000 marka, odnosno od 15 do 20 prosječnih penzija u Srpskoj. Na bijeli hljeb četrdesetšestorice bh. parlamentaraca potrošeno je milion i stotinu hiljada maraka.