latinica  ћирилица
28/07/2016 |  20:00 | Autor: RTS

Optužnica protiv Gulena: CIA i FBI "uvježbavali" pučiste

Tužilaštvo u Ankari podiglo je optužnicu protiv Fetulaha Gulena, koga vlasti u Ankari smatraju glavnim organizatorom nedavnog propalog vojnog udara. Osim Gulena, u optužnici se navodi i da su "CIA i FBI uvježbavali Gulenove pristalice".

"CIA I FBI su uvježbavali pristalice Fetulaha Gulena u nekoliko kulturnih centara koji su pripadali Gulenovom pokretu", navodi se u optužnici koju je potpisala kancelarija Glavnog tužioca u gradu Јedrenu.


Prema slovu optužnice, pokušaj vojnog udara za cilj je imao slabljenje institucija i svrgavanje vlade.

"Pojedinci iz Gulenovog pokreta bili su na gorepomenutoj obuci, preuzeli zadatke i krenuli u akciju", navodi se u optužnici, koju prenosi dnevnik Hurijet.

Pominjanje Centralne obavještajne agencije i Federalnog istražnog biroa uslijedilo je poslije talasa glasina prema kojima je Vašington igrao ulogu u pokušaju vojnog udara. Posljednji u nizu zvaničnika koji je ponovio ove tvrdnje bio je tamošnji ministar.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan i nekoliko visokih zvaničnika tvrde da je Gulen, koji živi u Americi, tokom priprema za vojni udar stvorio "paralelne institucije" u Turskoj, kao i da je mobilisao potencijale iz svoje mreže obrazovnih institucija raštrkanih širom svijeta.

Vašington je u više navrata demantovao tvrdnje Ankare.

Turska je početkom sedmice zatražila izručenje Gulena iz SAD, tvrdeći da će negativan odgovor Vašingtona ozbiljno poremetiti odnose dvije države.