latinica  ћирилица
29/07/2016 |  15:56 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Proizvođači kupine i maline u Oštroj Luci

Proizvođači kupine i maline u Oštroj Luci dobili su poljoprivrednu opremu i mehanizaciju vrijednu 75 hiljada maraka. Novac su obezbijedili opština, vlade Srpske i Švajcarske.
Oštra Luka: Proizvodnja malina - Foto: RTRS
Oštra Luka: Proizvodnja malinaFoto: RTRS

Cilj projekta je povećanje obima proizvodnje i kvaliteta roda, a u planu je i obezbjeđenje hladnjače i proizvodnog pogona za preradu kupine i maline.

Zahvaljujući ovom projektu, 18 proizvođača kupine i maline u Oštroj Luci dobilo je na korišćenje 55 komada poljoprivredne opreme i mehanizacije.

Između ostalog, dobili su motokultivatore, freze, prskalice.


-Mnogo znači zato što ljudi uglavnom imaju neke polovne mašine koje su i kvarljive, ovo su ipak neki novi strojevi. Ako se budu održavali kako treba, ja mislim da će poslužiti namjeni kaže Dušan Stanar  proizvođač kupine iz Oštre Luke.


-Pošto smo bili oskudni u selu za te mašine, za taj rad, za taj posao, sada ćemo moći sami kada hoćemo i u koje vrijeme da frezamo, rekao je Milorad Stanar proizvođač kupine iz Oštre Luke.


Nabavljena oprema biće uknjižena na opštinu Oštra Luka, a poljoprivrednici će je moći dobiti na korišćenje. Planirana je nabavka hladnjače, a cilj je otvaranje proizvodnog pogona.

- Takođe želja nam je da mi na teritoriji opštine Oštra Luka imamo proizvodni pogon koji bi koristio kupinu i malinu kao sirovinu, ako ne kao konačan proizvod, onda kao poluproizvod, kaže Dragan Stanar načelnik Opštine Oštra Luka.

Ova lokalna zajednica usmjerila se na najveći resurs -poljoprivredu i dobila maksimalnu podršku Vlade Srpske.

-Ova sredstva su obezbijeđena iz prošlogodišnjeg finansijskog mehanizma za lokalni razvoj. Znači, Vlada je prošle godine Oštroj Luci obezbijedila preko tog projekta koji su oni aplicirali oko 60. 000 KM rekla je Lejla Rešić ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske 

Prvi stvar koju je Vlada uradila za prethodne četiri godine jeste da je obezbijedila stedstva za zemljište za hladnjaču.

Samo ove godine u Oštroj Luci zasađeno je novih pedesetak dunuma kupine. Cilj je proizvodnja hiljadu tona, a na ovom području čak pedesetak porodica trenutno uzgaja kupine i maline.