latinica  ћирилица
29/07/2016 |  16:02 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Proizvodnja krastavca kornišona u Semberiji

Proizvodnja krastavca kornišona u Semberiji i u podmajevičkom kraju sve je privlačnija.
Bijeljina: Proizvodnja kornišona - Foto: RTRS
Bijeljina: Proizvodnja kornišonaFoto: RTRS

Obezbijeđen je organizovani otkup od strane firme koja krastavce dalje plasira na njemačko tržište. Poljoprivrednici dnevno predaju od 100 do 150 kilograma krastavaca po cijeni od 1,2 maraka za prvu klasu i 0,60 maraka za drugu klasu. Osim poljoprivrednika u semberskim selima, proizvodnjom kornišona u posljednja dva mjeseca počeli su se baviti i ratari u podmajevičkim selima , u ugljevičkoj opštini.

U domaćinstvu Stevana Nikolića u selu Kojčinovac , od juna svakodnevno se može vidjeti šestoro ukućana , odnosno tri generacije na dunumu zasađenih kornišona.

''Svaki dan se bere , ujutro , uveče, stalno si obavezan, da dižeš loze , vežeš ih za mrežu. - Na pitanje kako djeca reaguju na ovo Željka Nikolić iz sela Kojčinovac odgovara - dobro, iako je raspust ovo im je prilika da zarade za školu"

Organizator otkupa kaže da se od ove godine krastavci siju u šest semberskih sela, a ubrzo su se priključili i podmajevički poljoprivrednici.

U sadnji i berbi kornišona, prednosti je više. Dnevno se preda oko tonu i po firmi iz Živinica, koja krastavac dalje plasira na njemačko tržište.

''Proizvođač dobije sadnice, repromaterijal, i pomoć od agronomske službe koja je svaki dan prisutna na terenu" kaže Predrag Perković organizator otkupa

U familiji DŽafić u Јanji od ove godine kornišone siju otac i četiri sina.

Zarada od proizvodnje kornišona je od 3.000 do 10.000 maraka po dunumu.