latinica  ћирилица
30/07/2016 |  15:33 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Beograd: Služen parastos povodom 75 godina od genocida nad Srbima u NDH (VIDEO)

U Crkvi svetog Marka u Beogradu prvi put je služen parastos povodom 75 godina od genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
Beograd - parastos - Foto: RTRS
Beograd - parastosFoto: RTRS

Održavanje parastosa iniciralo je Udruženje Srba iz Hrvatske, uz podsjećanje da je od formiranja NDH njen državni program bio da bude etnički čista, a ustaše su u brojnim zločinima Srbe ubijali na najmonstruozniji način. 

Bogdan Počuča pukim slučajem je, kao osmogodišnjak, preživio ustaški pokolj u selu Divoselo u Lici. Početkom avgusta 1941. godine u ustaškim zločinima stradalo je 27 njegovih najbližih rođaka, za čije grobove ni danas ne zna.

„Kad su ustaše napale selo i izvršile masovan pokolj, šestero mi je uhvaćeno ukućana, odvedeno na Јadovno i živi bačeni u Јadovno u jamu. Među njima majka u 32. godini života, sa sestrom od 7 godina, bratom od 3 godine i 3 dana je imao“, sjeća se Počuča.

Mile Rajčević došao je da oda počast ocu, sestri, ujaku, babi i rođacima koje su tog 5. avgusta 1941. godine ustaše poklale u Divoselu, nakon što su prethodnih dana izvršile pokolje u okolnim selima. Preživio je slučajno.

„Međutim, 907 mojih komšija, mojih mještana, mojih Divoseljana tu sreću nije imalo. Ostali su ležati zauvijek, leš do leša, čitave porodice na hrpi. Toga dana, 5. i 6. avgusta, tih dana 41. godine 80 kuća u mom rodnom selu je mrtvim kocem zatvoreno“, kaže Rajčević.

Divoselo je samo jedno od mjesta na kojima su se desili najstravičniji zločini nad Srbima za vrijeme NDH, a njihovo nabrajanje trajalo bi satima, kaže generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir. Izdvaja Velebit i Јadovno gdje je za tri do četiri mjeseca pobijeno oko 70.000 Srba, a onda je, kaže, "počeo da radi Јasenovac". Udruženje Srba iz Hrvatske sa drugim zavičajnim udruženjima željelo je da se prisjeti svih žrtava.

„Nažalost, vidimo da ta ideologija, za koju smo smatrali da je prošla – da iznova oživljava. To je nešto što je bilo i '91, pa evo vidimo sada u Hrvatskoj da se iznova pojavljuje, i to je zaista naša obaveza da se prisjetimo svih tih žrtava jer želimo na taj način ne samo da sačuvamo uspomenu, nego i da podsjetimo da se zločin više ne bi ponovio“, ističe Budimir.

Činjenice opominju – Divoselo je prije Drugog svjetskog rata imalo blizu 3.000 stanovnika, u ratu je više od polovine stradalo, a danas u tom selu nema nikoga jer je potpuno uništeno u hrvatskoj akciji „Medački džep“ 1993. godine.