latinica  ћирилица
31/07/2016 |  08:09 ⇒ 01/08/2016 | 10:29 | Autor: RTRS

Postignut dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namjere sa MMF-om (FOTO/VIDEO)

Na sastanku u Istočnom Sarajevu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namjere za kreditni aranžman sa MMF-om.
Dodik, Cvijanović, Izetbgović, Zvizdić, Vigemark - Foto: RTRS
Dodik, Cvijanović, Izetbgović, Zvizdić, VigemarkFoto: RTRS

Nakon sastanka, na konferenciji za medije predsjednik Srpske Milorad Dodik je istakao da su bila sporna tri pitanja vezana za mehanizam koordinacije i da su sva tri pozitivno riješena.

"Ovim je prestalo natezanje oko toga ko je, u pravu ko nije. Što se Pisma namjere tiče, ono je već potpisano i poslano u Vašington", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je, što se tiče mehanizma koordinacije, dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, koji uključuje predstavnike Vlade Republike Srpske, Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH.

"Ako nema predstavnika, nema ni odluke. Nema glasanja, a ni konsenzusa bez nas", rekao je Dodik.

"Pokušali smo razjasniti i neka pitanja u vezi sa transportnom strategijom", rekao Dodik i najavio da će narednih dana biti razmotreno ono što je Savjet ministara BiH u vezi sa ovim pitanjem usvojio, te da će Republika Srpska, ukoliko bude potrebe, dostaviti svoje primjedbe.

Prema njegovim riječima, narednih dana biće izršen uvid u ono što je usvojio Savjet ministara BiH kada je riječ o transportnoj strategiji i ukoliko Vlada Srpske bude imala neke primjedbe biće otklonjene u daljem odlučivanju i procesuiranju kroz instituciju Savjeta ministara.

Šef delegacije EU Lars-Gunar Vigemark, zahvalio se Dodiku i Izetbegoviću, i ostalim članovima dvije delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak evropskog puta.

"Pokazali su državničku zrelost", rekao Vigemark istakavši da je razgovarano o urgentnim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, a to su pitanja koja se tiču aplikacije za članstvo u EU.

On je konstatovao da je postignuta saglasnost o brojnim pitanjima i naveo da je riječ o aranžmanu sa MMF-om, mehanizmu koordinacije i transportnoj strategiji.

Najavio je da će o rezultatima razgovora sastanka obavijestiti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini, komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesa Hana i ministra inostranih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka.

I bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo pozitivnim rješenjem sastanka i usvojenim riješenjima oko mehanizma koordinacije, saobraćajne strategije i aranžmana sa MMF-om.

Na pitanje da li je razgovarano o održavanju referenduma u Srpskoj, Izetbegović je odgovorio da nije dodajući da je bilo govora samo o evropskim integracijama BiH.

Na sastanak, u motelu "Barka", naknadno je stigao i federalni premijer Fadil Novalić koji je sa Zvizdićem potpisao Pismo namjere.

Ovim dogovorom, evropski put BiH biće odblokiran.

Sastanak u Istočnom Sarajevu, sazvao je šef Delegacije EU u BiH Lars - Gunar Vigemark.

MMF odgodio je prethodno kreditni aranžman BiH, jer Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namjere.

Zvizdić je tada rekao da Pismo namjere o novom kreditnom zaduženju BiH kod MMF-a nije potpisao zbog neusvajanja brojnih važnih dokumenata, koji trebaju da trasiraju evropski put BiH, poput SSP-a, mehanizma koordinacije i drugih.

Današnji sastanak pratile su brojne novinarske ekipe i pooštrene mjere bezbjednosti. Bilo je najavljeno da će sastanak biti održan u zgradi Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu međutim, sastanak je ipak održan u jednom restoranu u Istočnom Sarajevu. Sve je organizovala Delegacije EU u BiH.

Mediji su objavili dio sporazuma koji su Dodik i Izetbegoviću potpisali Istočnom Sarajevu.

Sporazum o mehanizmu koordinacije (foto: Fena)

Јasno je definisano Poglavlje Šest koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene SSP-a, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka.

Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim nivoa obavezne da osiguraju prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka, obavezno čine ovlašćeni predstavnici Savjeta ministara, Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH i kantona.

Sporazum definiše i da sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu u roku od deset dana od njihovog donošenja, a od ovlašćenih predstavnika Svajeta ministara i entitetskih vlada.

Sastanak Vigemark, Dodik, Cvijanović, Izetbegović i Zvizdić u motelu Barka
Foto: RTRS

Sastanak Vigemark, Dodik, Cvijanović, Izetbegović i Zvizdić u motelu Barka - novinarske ekipe
Foto: RTRS

Sastanak Vigemark, Dodik, Cvijanović, Izetbegović i Zvizdić u motelu Barka - novinarske ekipe
Foto: RTRS

Sastanak Vigemark, Dodik, Cvijanović, Izetbegović i Zvizdić u motelu Barka
Foto: RTRS

Sastanak Vigemark, Dodik, Cvijanović, Izetbegović i Zvizdić u motelu Barka
Foto: RTRS

Sastanak Vigemark, Dodik, Cvijanović, Izetbegović i Zvizdić u motelu Barka
Foto: RTRS

Sastanak Vigemark, Dodik, Cvijanović, Izetbegović i Zvizdić u motelu Barka
Foto: RTRS

I.Sarajevo: Sastanak Dodika, Cvijanovićeve, Izetbegovića, Zvizdića
Foto: SRNA