latinica  ћирилица
31/07/2016 |  09:46 | Autor: SRNA

Putin u Sloveniji: Biće nastavljeni intenzivni politički kontakti

Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je posjetu Sloveniji nakon radne večere na Brdu kod Kranja kojoj je prisustvovao slovenački politički vrh na čelu sa predsjednikom Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom.
Putin u Sloveniji - Foto: Screenshot
Putin u SlovenijiFoto: Screenshot

Putin je posjetu Sloveniji završio sinoć, a tokom razgovora u četiri oka sa Pahorom nagoviješteno je da će pokušati da utvrde načine za prevazilaženje prepreka u saradnji.

Pahor je tokom sastanka sa Putinom konstatovao da je ekonomska kriza prošla, ali da je nastupila nova kriza, da su se Slovenija, kao član EU i NATO, i Rusija više distancirale.

Slovenački predsjednik je ocijenio da je vrijeme da se dijalog iskoristi za prevazilaženje neslaganja i da svi udruže snage u borbi sa ozbiljnim prijetnjama današnjice.

Putin je rekao da povod ove posjete ima humanitarno-istorijski karakter, ali da daje i priliku da se razgovara o nizu odnosa dvije zemlje, odnosa Rusije sa EU i NATO, s obzirom da je Slovenija članica obje organizacije.

On je istakao da će biti nastavljeni intenzivni politički kontakti i zahvalio Pahoru na mogućnosti za razgovor o tome šta Rusija može učiniti da bi podržala trgovinsko-ekonomske veze dvije zemlje i da se nađe novi put za razvoj tih odnosa.

Ruski predsjednik rekao je da je obim trgovine, nažalost, opao, kako sa EU tako i sa SAD, u vezi sa ekonomskim sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji.