latinica  ћирилица
31/07/2016 |  10:19 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Ćeranić: MUP stvara neprobojan štit za Srpsku

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da bezbjednosne prijetnje koje su se nadvile nad Republikom Srpskom nisu male, ali da je štit koji gradi republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ sve čvršći i širi, te da će nakon okončane obuke po osnovu dogovorene saradnje sa više svjetskih centara, postati neprobojan.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS


Ćeranić je istakao da je dogovor ministara unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije Dragana Lukača i Nebojše Stefanovića o zajedničkoj vježbi specijalnih jedinica tokom avgusta najbolji odgovor na paljenje zastava Srbije i sve bezbjednosne implikacije koje emituju paradžemati u BiH i pristigli povratnici sa sirijskog ratišta.

On je podsjetio da je cilj vježbe da se pokaže obučenost i spremnost za djelovanje u složenim uslovima i kompleksnim okolnostima izvršenja terorističkog dejstva, i neutralisanja onih koji bi se na ta dejstva mogli odlučiti.

Ćeranić navodi da tokom avgusta specijalci Srpske odlaze na obuku u Moskvu, a istovremeno bi u Banjaluku iz Izraela trebalo da stignu instruktori od kojih cijeli svijet nastoji da nauči kako se treba nositi sa terorističkom prijetnjom.

"I dok MUP Srpske daje maksimum u sagledavanju opasnosti koje Srpskoj potencijalno prijete i pridaje veliku važnost preventivnim mjerama koje te opasnosti treba da osujete, u Sarajevu je po treći put skinut sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara prijedlog ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o konstituisanju novog tijela koje bi se, s njim na čelu, bavilo terorizmom", naveo je Ćeranić u autorskom tekstu za portal "Poligraf".

On je naglasio da Mektić zbog saradnje protiv terorizma nije išao ni u Beograd, ni u Moskvu, ni u Tel Aviv, već u Saudijsku Arabiju, koja slovi za glavnog sponzora i izvoznika terorizma.

Ćeranić podsjeća na susret Mektića i ministra unutrašnjih poslova i prvog potpredsjednika Vlade Saudijske Arabije, prestolonasljednika Muhamada bin Nayef bin Abdulaziz al Sauda, održanom u Rijadu sredinom maja.

On ocjenjuje da će sljedeći Mektićev poduhvat, vjerovatno, biti odlazak u Katar, a da nije isključena ni posjeta Raki, prijestonici takozvane "Islamske države".

"Definitivno Mektića i prateće vokale iz skupštinskih klupa koji mu daju podršku, više ne treba uzimati za ozbiljno", smatra Ćeranić.