latinica  ћирилица
31/07/2016 |  12:05 | Autor: Agencije

Taoci u Јerevanu oslobođeni, opozicija i dalje unutra

Naoružani opozicioni demonstranti koji su dvije nedjelje zabarikadirani u policijskoj stanici u Јerevanu, oslobodili su posljednje zarobljene taoce.
Protesti u Јerevenu - Foto: TANЈUG
Protesti u ЈerevenuFoto: TANЈUG

"Dvoje medicinskih radnika koji su bili posljednji taoci oslobođeni su sinoć", rekao je portparol jermenskog Ministarstva zdravlja Anait Hajtajan.

Bezbjednosne službe postavile su otmičarima ultimatum da se predaju do 14.00 časova po srednjoevropskom vremenu i navele da su sva sredstva za mirno rješenje krize iscrpljena poslije nasilja koje je usljedilo u noći između petka i subote.

Naoružani opozicioni aktivisti otvorili su vatru na policiju i ubili jednog policajca, što je jedan od aktivista negirao, tvrdeći da nije bilo moguće ubiti policajca koji se nalazio u automobilu daleko od nišanske linije.

Nasilje je eskaliralo uprkos pokušajima policije da rastjera demonstrante pendrecima i dimnim i šok bombama.

U sukobima su povrijeđene 63 osobe, a uhapšeno 165, od čega je 26 zadržano u pritvoru.

Kako je prenijela agencija Frans pres sa lica mjesta, jutros su se iz pravca policijske stanice čule eksplozije.

Dvadesetak pristalica zatvorenog lidera opozicione grupe "Osnivački parlament" Јiraira Sefiliana upalo je u policijsku stanicu 17. jula, ubilo jednog policajca i zadržalo više osoba kao taoce, tražeći ostavku predsjednika Јermenije Serža Sarkisijana.