latinica  ћирилица
31/07/2016 |  12:58 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Degustacija vina u Andrićgradu (VIDEO)

U organizaciji Udruženja vinara Šumadije, u Andrićgradu je drugi put održana manifestacija „Šumadija u Andrićgradu“.
Andrićgrad - Foto: Screenshot
AndrićgradFoto: Screenshot

Ovogodišnja manifestacija okupila je 12 proizvođača vina koji na ovaj način promovišu i afirmišu vinsku kulturu šumadijskog kraja. 

Dani šumadije u Andrićgradu počeli su izložbom slika grupe autora nazvanom „Vino i umjetnost“, u galeriji Lubarda, Andrićevog instituta .

"Mi na ovaj način odajemo čast tom čarobnom napitku, i podržavamo akciju vinara Šumadije, i mi smo na neki način i promoteri tih vina", kaže Nebojša Savović Nes, autor izložbe.

Na trgu Nikole Tesle posjetioci Andrićgrada mogli su da degustiraju vina vrhunskog kvaliteta

"Predstavljamo vina iz 2012. godine to su svježija voćnija vina uglavnom rozei koji su aktuelni za ovaj vremenski period", reka je Katarina Aleksandrović iz vinarije "Aleksandrović", Vinča (Topola).

Saša Novaković iz vinarije "ART",  iz Grošnice (Kragujevac) kaže: "Crno vino kaberne sovinjon iz 2012, odlična berba, naš merlo „opskura“ iz 2012 i šardone iz 2015“, dok Јugoslav Škarić iz vinarije Despotika, Vlaški do (Smederevska Palanka) dodaje: „U Šumadiji mogu da se dobiju vrhunska crna ili bijela vina za razliku od ostalih oblasti na Balkanu gde možete dobiti ili crna ili bijela vina. Crna vina su voćna, jaka, robusna, a bijela svježa i mirisna".

Pored vina posjetioci su mogli da probaju i rakiju iz Šumadije

"Mi smo jedina vinarija koja pored vina proizvodi i rakiju. Imamo četiri vrste rakije:  šljiva, dunja, kajsija i viljamovka. Sve rakije iz Šumadije su pune, dobrog ukusa i dobre na okusu", riječi su Zorana Stevanovića iz vinarije Stari Hrast, Žirovnica (Kargujevac).

Za ovu priliku članovi KUD-a Oplenac iz Topole izveli su prigodan program, a posjetiocima se predstavio i bluz bend Lesandrum trio.