latinica  ћирилица
31/07/2016 |  13:33 | Autor: SRNA

Patrijarh ustoličio episkopa dioklijskog Kirila (FOTO)

Njegova svetost patrijah srpski Irinej danas je u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ustoličio episkopa dioklijskog Kirila.
Patrijarh Irinej - Foto: SRNA
Patrijarh IrinejFoto: SRNA

Srpski patrijarh poželio je episkopu Kirilu uspješnu službu i rad na mjestu administratora Srpske pravoslavne crkve u Јužnoj i Centralnoj Americi, gdje će narednih dana zamijeniti na toj funkciji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Patrijarh Irinej je u besjedi ukazao na ljepotu okupljanja vjernika u svetom hramu u ime Gospodnje.

"Kada je narod sabran u hramu Božijem sa nama su Gospod, sveti anđeli i svi Božiji ugodnici. Kada je Gospod sa nama, onda smo mi zaista najbogatiji i najsrećniji ljudi ovoga sveta", rekao je Irinej.

On je istakao da je veliko bogatstvo nositi Gospoda u srcu, te da svojim prisustvom vjernici na to ukazuju.

Episkop dioklijski Kirilo zahvalio je patrijarhu Irineju i Saboru SPC za ukazano povjerenje.

Episkop dioklijski Kirilo

Posebnu zahvalnost iskazao je prema svom duhovnom ocu mitropolitu Amfilohiju za sve šta je uradio i pomogao na putu da danas postane episkop SPC.

Činu hirotonisanja /rukoloženje/ prisustvovalo je 15 arhijereja Srpske pravoslavne crkve iz svih srpskih zemalja i dijaspore. Prethodno je patrijarh srpski služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori BiH Đorđe Latinović i Srbije Zoran Bingulac, crnogorski ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, lider SNP-a Srđan Milić, DNP-a Milan Knežević, predstavnci Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori.

Nakon hirotonije upriličena je tradicionačlna trpeza ljubavi.