latinica  ћирилица
31/07/2016 |  15:36 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Služen parastos za poginule borce u Rogoljima kod Gradiške

U Spomen-kompleksu u mjesnoj zajednici Rogolji danas je održan tradicionalni Memorijalni zbor, služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, narodnom heroju Stevanu Dukiću i poginulim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata i solunskim borcima iz ovog kraja.
Gradiška; Spomen kompleks Rogonji - parastos - Foto: SRNA
Gradiška; Spomen kompleks Rogonji - parastosFoto: SRNA

Vijence su položili predstavnici opštine Gradiška, opštinske i mjesne Boračke organizacije, mjesne zajednice Rogolji, predstavnici SNSD-a i porodice poginulih.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da srpski narod na ovim prostorima živi u miru i slobodi, ali da to vjerovatno ne bi bilo moguće da nije podnio žrtve u proteklim ratovima.

"Danas treba da se poklonimo i zapalimo svijeće za pokoj njihovih duša, ali treba da se trudimo da njihova žrtva ne bude uzaludna, da i dalje gradimo Republiku Srpsku kao pravnu državu i da je privredno jačamo", naglasio je Latinović.

On je dodao da je opština ove godine rekonstruisala dotrajala spomen-obilježja u nekoliko mjesnih zajednica i izgradila spomenike poginulim borcima odbrambeno-otadžbinakog rata u onim mjestima gđe do sada nisu postojala.

"Ostaje potreba da se prema porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima, koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, na dostojanstven način odnosimo i da lokalna i republička vlast pokloni daleko više pažnje ostvarivanju njihovih statusnih i materijalnih prava", istakao je Latinović.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška Zoran Lazić rekao je da je smisao održavanja memorijalnih pomena da se ne zaborave žrtve iz prethodnih ratova, koje su krvarile za slobodu i miran život Srpske i svih ostalih na ovim prostorima.

Predsjednik mjesne zajednice Rogolji Ljubomir Cvjetković istakao je da svake godine tradicionalno održava Memorijalni zbor u Rogoljima, jer je obaveza svih mještana da se prisjete svih stradalih i odaju ima poštu.

U Spomen-kompleksu u dvorištu kuće narodnog heroja Stevana Dukića u Rogoljima nalazi se bista ovog heroja narodnooslobodilačkog rata, spomenik za pet poginulih solunskih boraca, te spomen-obilježje iz Drugog svjetskog rata koje svjedoči o stradanju 68 žrtava fašističko-ustaškog terora i 36 boraca narodno-oslobodilačkog rata, kao i spomenik borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su uklesana imena devet boraca iz ove mjesne zajednice.