latinica  ћирилица
31/07/2016 |  16:18 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Održani sedmi "Gastro-susreti" u Pelagićevu

Na jezeru u Pelagićevu danas su održani "Gastro- susreti, koji su okupili 22 izlagača iz Srbije i Republike Srpske.
Gastro susreti u Pelagićevu - Foto: SRNA
Gastro susreti u PelagićevuFoto: SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić otvorio je ovu manifestaciju za koju je rekao da je značajna za razvoj turizma ne samo za opštinu Pelagićevo, nego i za Posavinu i Republiku Srpsku.

Đokić smatra primjerenim da Posavina, kao žitnica Republike Srpske, ima raznovrsnu kulinarsku ponudu, te dodaje da su sedmi Gastro susreti okupili veći broj izlagača.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se promoviše proizvodnja hrane, kao prednost Posavine.

Đokić je napomenuo da Vlada Republike Srpske od početka podržava ovu manifestaciju.

"Veoma sam radostan što opština Pelagićevo ima dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske i što je uz njenu pomoć ovđe realizovano puno toga", rekao je Đokić istakao da je načelnik opštine Simo Stakić jedan od najvrednijih načelnika u Srpskoj.

Savjetnik ministra trgovine i turizma Srpske Aleksandar Đurić istakao je u obraćanju da je resorno ministarstvo i ove godine podržalu ovu manifestaciju.

Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić zahvalio je Vladi i prisutnim gostima za podršku "Gastro-susretima", koji su prerasli lokalni značaj.

Stakić je zahvalio svim izlagačima koji su došli i na tradicionalan način pripremili današnje proizvode. "To su proizvodi naših baka i majki koje hoćemo da otrgnemo od zaborava i da ih ponudimo na domaćoj trpezi", istakao je Stakić.

On je napomenuo da je ova manifestacija dio svečanosti povodom Dana i slave opštine Svetog proroka Ilije 2. avgusta.

Među brojnim zvanicama bili su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te brojni načelnici susjednih opština i drugi gosti.

Nakon završetka "Gastro-susreta", održan je drugi dan "Ilindanskih folklornih svečanosti". Nastupila su kulturno-umjetnička društva "Dukati" iz Laminaca kod Gradiške, "Pučile" iz Bijeljine, "Ljubinje" iz Ljubinja, "Zora" iz Silaša iz Hrvatske, "Sveti Đorđe" iz Šekovića i domaćin KUD "Vaso Pelagić".