latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:03 | Autor: TANЈUG

Italijanska mornarica spasila 6.000 migranata za četiri dana

Italijanska mornarica saopštila je da je od četvrtka zajedno sa humanitarnim agencijama spasila 6.000 migranata, kao i da je iz vode izvukla dva beživotna tijela.
Libijska obala - Foto: AFP
Libijska obalaFoto: AFP

Italijanski brodovi koji patroliraju kod libijske obale intervenisali su kako bi spasili migrante iz četiri gumena čamca i jednog prenatrpanog ribarskog broda, prenosi AFP.

Prema posljednjim podacima UNHCR, od početka godine u Italiju je pomorskim putem stiglo 89.217 ljudi, uglavnom iz podsaharske Afrike, što je približno isti broj zabilježen u ovom periodu prošle godine.

Sa druge strane, u nastojanju da pređu Sredozemno more u istom periodu udavilo se više od 3.000 migranata, što je više od 50 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Italija je u četvrtak pokrenula kampanju preko Interneta, televizije, radija i društvenih mreža u kojoj se afrički migranti upozoravaju na brojne opasnosti koje ih očekuju na putu ka Evropi.

Španska služba za spasavanje na moru saopštila je danas da je spasila 44 migranta koji su pokušali da u dva prenatrpana mala čamca pređu preko Sredozemnog mora i domognu se Evrope.