latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:08 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Održani sedmi "Gastro-susreti" u Pelagićevu (VIDEO)

U Pelagićevu su pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu i turizam Republike Srpske i opštinske uprave održani sedmi po redu „gastro susreti“.
Gastro susreti - Foto: RTRS
Gastro susretiFoto: RTRS

Na ovoj gastro manifestaciji učestvovalo je 20 izlagača iz Pelagićeva, Banjaluke, Brčkog, Bijeljine i Petrova. 

Ovogodišnji „gastro susreti“ u Pelagićevu bili su još jedna od prilika da kulinarski majstori, pokažu bogatstvo naše tradicionalne kuhinje, ali i proizvode od ljekovitog bilja i voća, kao što je aronija.

"Možete praviti džem, možete praviti kolače, kao i druge, znači nema tu nekih tajnih recepata osim biti konsekventan, uzimati u malim količinama", kaže Branka Kašterović, iz Pelagićeva.

"Tradicionalna jela, koja mi smo danas tu pripremili, inače u domaćinstvima pretežno se spremaju za naše velike praznike, Božić, Vaskrs, slave", rekla je Dragana Stjepanović.

Za opštinu Pelagićevo, jednu od najmlađih u Srpskoj, čiji su glavni prihodi iz agrara, gastro ponuda je put za afirmisanje turističkog potencijala.

"To su proizvodi, koje su nekada naše majke, naše bake to tradicionalno proizvodile, mi hoćemo da izvučemo to iz zaborva i da to danas plasiramo na našoj domaćoj trpezi", navodi Simo Stakić, načelnik opštine Pelagićevo.

Vlada Srpske, kao i prethodnih godina materijalno i strukovno pomagaće razvoj loklane turističke ponude, ali i razvoj prehrambeno-prerađivačkih kapaciteta.

"Ova privredno-turistička manfiestacija gastro susreti, podstiče nas na neke nove aktivnosti, koje ovdje provodimo zajedno sa opštinom Pelagćevo a to je da razvijamo i pirpremamo se za neke nove industrijske kapacitete i novu industrijusku oblast, koja do sada nije ovdje razvijana", izjavio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Gastro susreti u Pelagićevu, održani su u ovkiru kultruno-sportsko-turističke manifestacije „Ilindanske svečanosti“.