latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:10 | Autor: TANЈUG

Јovanov: Pored fašizma, Zagreb sada podržava i terorizam

Potpredsjednik SNS-a Milenko Јovanov izjavio je povodom podizanja spomenika u Hrvatskoj Miru Barešiću, atentatoru na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, da Hrvatska sada, pored fašizma, podržava i teorizam.
Spomenik Miri Barešiću (Foto:antenazadar.hr) -
Spomenik Miri Barešiću (Foto:antenazadar.hr)

"Pored fašizma, od sada podržavaju i terorizam!", napisao je Јovanov na Tviteru.

Јovanov je, takođe na Tviteru, izjavu predsjednika Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte da je spomenik Barešiću dokaz da je NDH temelj Hrvatske prokomentarisao recima “temelj, zidovi, tavanica i krov“.

Ustaški terorista Miro Barešic, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića 1971. godine u Stokholmu dobio je spomenik u rodnom mjestu Dragama kod Pakoštana.

Miodrag Linta ocijenio je da taj spomenik još jedan dokaz da je Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske.

"Izjave predsjednice i političara desne orjentacije da tobože osuđuju ustašku ideologiju su samo deklarativnog karaktera i namjenjene su za spoljnu upotrebu. Za većinu današnjih Hrvata i političara ustaše su bila prava hrvatska vojska i borci za slobodu hrvatskog naroda, a partizani su bili zločinci i okupatori", kaže Linta.

Sud u Švedskoj osudio je Barešića na doživotnu robiju.

Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine "zbog dobrog vladanja" preinačila doživotni zatvor ustaškom teroristi Barešiću u osamnaest godina robije.

Poslije secesije Hrvatske i raspada Јugoslavije, Barešić se iz Јužne Amerike, u kojoj je boravio poslije izdržavanja kazne u Švedskoj, vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Poginuo je 31. jula 1991. godine kod Benkovca.