latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:58 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Sastanak Dačića i Đorđevića sa Čepurinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Zoran Đorđević sastali su se danas u Beogradu sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom radi unapređenja saradnje dvije zemlje.
Dačić i Đorđević sa ambasadorom Čepurinom (Izvor:Ministarstvo odbrane) -
Dačić i Đorđević sa ambasadorom Čepurinom (Izvor:Ministarstvo odbrane)

Konstatovano je da je dosadašnja saradnja obostrano uspješna i da se očekuje njen nastavak u svim oblastima od značaja i u zajedničkom interesu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj situaciji, humanitarnim operacijama koje sprovodi Ruska Federacija, kao i o drugim aspektima regionalne i globalne političko-bezbjednosne situacije.

Čepurin je istakao da očekuje unapređenje saradnje u svim oblastima, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dvije zemlje i dodao da angažovanje Rusije na uspostavljanju humanitarnih koridora govori da je cilj tih operacija isključivo humanitarnog karaktera i usmjeren ka spasavanju života i sprečavanju patnje nedužnih i nemoćnih civila.

Ministri Dačić i Đorđević su tokom razgovora istakli principijalan stav Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta svih članica UN i podršci svim međunarodnim aktivnostima koje su usmjerene ka izgradnji i očuvanju mira i bezbjednosti u svijetu.

Kako su naveli, to posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju humanitarne operacije i sprečavanje patnji i stradanja nedužnog civilnog stanovništva u regionima zahvaćenim oružanim sukobima.

Dačić i Đorđević naveli su da je Srbija svoj humani odnos prema civilima, posebno imajući u vidu sopstvena iskustva iz ne tako davne prošlosti, najbolje pokazala tokom tekuće migrantske krize i za to dobila priznanje od cijele međunarodne zajednice.

Oni su dodali da će Vlada Srbije, iako u složenoj ekonomskoj situaciji, sagledati mogućnosti za prikupljanje humanitarne pomoći, kao doprinos uspjehu humanitarnih operacija koje izvodi Ruska Federacija.

Na sastanku je istaknuta zahvalnost na podršci ruske strane spoljno-političkim prioritetima Srbije, uz razumijevanje značaja istovremenog održavanja dobrih odnosa sa svim partnerima, i na Istoku i na Zapadu, kao i u procesu priključenja Srbije EU, koji je spoljnopolitički prioritet.

U saopštenju se navodi da će Srbija nastaviti da sprovodi politiku vojne neutralnosti i da će ubuduće sarađivati sa svim partnerima i na istoku i na zapadu.