latinica  ћирилица
31/07/2016 |  18:45 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Zahtjevi za ekshumacije Srba u ladicama Tužilaštva BiH (VIDEO)

Traženje u ratu nestalih lica, ekshumacije i identifikacije odavno su u BiH izgubili humani i apolitički karakter, još od formiranja Instituta za nestala lica BiH, koji je na rubu anarhije. Rukovodstvo Instituta godinama je u tehničkom mandatu.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Konsenzus kao zakonska obaveza, u tročlanom Kolegijumu ustvari je nepoznanica. Centralna evidencija nestalih još ni upolovljena nije, a trebalo je da bude završena davne 2008. godine. A niko ne reaguje.

Na ruku takvom Institutu ili u sadejstvu s njim, i rad Tužilaštva BiH. Dok porodice žrtava više od dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima, isto to Tužilaštvo godinama “čuva” zahtjeve za ekshumacijama i obavještajne podatke o mogućim grobnicama. 

Tužilaštvo BiH ne prestaje sa neprijatnim iznenađenjima. Najnovije – enormnih 147 zahtjeva za ekshumacijama koje “čuva” ili skriva. Neki su stari po četiri i više godina. Treba li reći da ih je najveći broj ispisan u kancelarijama Instituta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu! Čak tri četvrtine! Među njima nikad završene ekshumacije na sarajevskoj deponiji, Kazanima, Alipašinu polju ili mostu, jami Radača, gdje su davno već pronađeni skeletni ostaci! Ili nikad započete, za koje postoje obavještajni podaci ili svjedočenja očevidaca!

"Mi smo nekoliko puta upućivali jako veliki broj urgencija prema Tužilaštvu za pojedine predmete koji predugo čekaju, takođe smo ukazali na to da postoji, da kažem to ovim riječima, diskriminacija pojedinih kancelarija", rekao je Milutin Mišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Uzalud je Mišić pisao urgencije! Svaku je ekspresno pratila nova, sa istom adresom. U potpisu ili vječiti direktor Instituta i visoki zvaničnik SDA Amor Mašović ili njegova vjerna sjenka Marko Јurišić. Sadržaj im isti - Mišićeve urgencije opovrgavaju, kolegu pokušavaju da diskredituju, a hvalospjeve na račun diskriminatora ne štede! Novinarska pitanja, međutim, anarhični dvojac, odavno već ignoriše! Ni tužilaštvo BiH , na ista ne odgovara. Ranije su se pravdali nedostatkom novca, a sredstva za ekshumacije iz IPA fondova, trošili za kupovinu luksuznih automobila glavnom tužiocu.

Najnoviji akt Tužilaštva sa potpisom Gordane Tadić, rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine, za Riplija. Od Tadićeve je Savjetodavni odbor Instituta tražio obrazloženje zbog čega zahtjevi za ekshumacijama nisu realizovani, dok je ona od Odbora tražila osnovne podatke o zahtjevima. Da li to u Tužilaštvu ne znaju šta se sve skriva u njihovim ladicama, ili je na sceni još jedna “kupovina vremena”? Kako god – ako je i od bh Tužilaštva – previše je!

Identifikacija komandanta Žepe Avde Palića, sve donedavno bila je presedan. Ekshumirani posmrtni ostaci devet godina bili su u Visokom, dok je OHR istovremeno ucjenjivao institucije Srpske. Kada su činjenice objavljene, slučaj je zataškan. Vjerovalo se tada da je sličnim manipulacijama kraj. No prevarili su se. Čak osam lica sa spiska identifikovanih u ovoj godini koji je u našem posjedu, ekshumirani su prije skoro dvije decenije – 97. ili 98. ICMP se pravda – nije do njih kažu! Јednostavno tek sada su se podudarili DNK profili žrtve i članova porodica.

"Proces jeste usporen ali nije selektivan zbog toga što je sve manje ekshumacija onosno sve je manje otkrivenih masovnih grobnica", navodi Metju Holidej, rukovodilac programa ICMP za Zapadni Balkan.

Masovnih grobnica sve je manje, jer je zahtjeva za ekshumacijama u Tužilaštvu, sve više. I dok se tako zatvara kvadratura kruga u traženju nestalih, sarajevske političko pravosudne institucije – i gluve i nijeme! Troše godine nazadne ideologije, i po drugi put ubijaju već ubijene!